Serier

Analyse: Virksomheder skal satse op mod 250 mia. kr. på tabsgivende grøn teknologi for at nå klimamål

Virksomhederne skal satse stort for at nå i mål med den grønne omstilling. Men coronakrisen vil gøre det sværere at få dem til at tage chancer på nye teknologier.

Corona rammer verden
Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen, Finansminister Nicolai Wammen og Miljøminister Lea Wermelin til pressemøde om første del af regeringens klimahandlingsplan i Finansministeriet. Foto: Niels Christian Vilmann

Danske virksomheder skal investere op mod 400 mia. kr. for at nå i mål med den grønne omstilling. Op mod 250 mia. kr. skal smides i teknologier, som endnu ikke er rentable.

Det viser en analyse af Boston Consulting Group og tænketanken Axcelfuture.

Coronakrisen, som har revet tæppet væk under verdensøkonomien, vil dog gøre det sværere at overtale virksomhederne til at tage chancer, vurderer Jens Hjarsbech, seniorøkonom i Axcelfuture.

»Før krisen var der måske en tendens til, at virksomhederne godt kunne slå lidt mere ud med armene. Det er ændret med ét slag nu. Når der er krise, er det kun absolut rentable investeringer, der bliver gennemført,« siger Jens Hjarsbech.

»Samlet set betyder det nok, at vi står til at tabe et år eller to i forhold til den ret ambitiøse målsætning i den grønne omstilling,« fortsætter han.

Rentable, eller potentielt rentable teknologier, kan reducere udledningen af CO2 med omkring 10 mio. tons, viser analysen. Det er dog kun cirka halvdelen af, hvad det kræver for at nå klimalovens målsætning om en reduktion af CO2-udledningen med 70 pct. inden 2030 set i forhold til niveauet i 1990.

Den sidste halvdel skal findes ved hjælp af teknologier, som i dag ikke er rentable - f.eks. biogasanlæg eller miljøvenlige lastbiler - eller slet ikke er færdigudviklede, viser analysen.

For at presse virksomhederne til at investere i disse teknologier har Klimarådet, De Økonomiske Vismænd, OECD, Den Internationale Valutafond og flere partier i regeringen foreslået en høj afgift på CO2. Men den var ikke at finde i regeringens første klimaudspil onsdag.

I stedet satte man næsten 6 mia. kr. af til tilskud til omstillingen i erhvervslivet. Man satte også 8 mia. kr. af til udvikling af nye teknologier.

Det er ifølge finansminister Nicolai Wammen nemlig ikke et godt tidspunkt at introducere højere afgifter på erhvervslivet. Han udelukker dog ikke, at en grøn afgift kan komme på banen senere.

»Vi vil ikke ind og brandbeskatte danske virksomheder. Vi vil gerne skabe arbejdspladser,« siger Nicolai Wammen.

BRANCHENYT
Læs også