Serier

Vestens forspring skrumper: Kina bliver den store vinder af coronakrisen

Kinas økonomi cruiser efter benhård krisestyring igennem coronakrisen, mens resten af verden lider. Dermed tager landet endnu et tigerspring i sin jagt på vestens økonomiske forspring.

Corona rammer verden
Kina kan gå hen og blive coronakrisens største vinder.  Foto: AP/Mark Schiefelbein

Den kinesiske økonomi ser ud til at klare sig langt bedre under og lige efter coronakrisen end resten af verdens største nationer.

Kina tager dermed endnu et tigerspring i sit forsøg på at hale ind på Vestens økonomiske forspring.

»Sammenligner man med Vesten, vil Kina hale yderligere ind på USA,« siger Kjeld Erik Brødsgaard, professor med speciale i Kina på Copenhagen Business School, CBS.

Vi må nok erkende, at det land i verden, der har været absolut dygtigst til at håndtere corona, det er Kina.

Lars Tveen, formand for Danfoss’ selskaber i Kina

Udviklingen vil ifølge Kjeld Erik Brødsgaard puste endnu mere til den kinesiske opfattelse af, at landets styresystem er Vestens overlegent. Det samme så man også efter finanskrisen, som i 2008 og 2009 lagde mange vestlige økonomier brak, men som gik næsten ubemærket hen i Kina, vurderer han.

»Vi er nødt til at lære at leve med det faktum, at den kinesiske økonomi kommer til at fylde endnu mere fremover. Den tendens er accelereret under coronakrisen,« fortsætter han.

Den amerikanske økonomi har været verdens største siden 1871. Den indtog med sine 21,4 billioner dollars (ca. 135.000 mia. kr.) også førstepladsen i 2019, ifølge OECD.

Kinas bruttonationalprodukt (bnp) på 13,4 billioner dollars var nummer to.

Kina er dog den eneste af verdens 20 mest betydningsfulde økonomier – det såkaldte G20 - som ser ud til at opleve vækst i både 2020 og 2021, ifølge OECD.

Organisationen kom tirsdag med en kraftig opjustering af skønnet for den kinesiske vækst, som man nu mener vil lande på 1,8 pct. i år og på hele 8 pct. næste år.

Til sammenligning regner OECD med, at det amerikanske bnp falder 3,8 pct. i år og stiger 4 pct. næste år. Eurolandenes bnp falder næsten 8 pct. i år og stiger 5,1 pct. næste år, ifølge prognosen.

De to store vestlige økonomier skal altså nok ind i 2022, før de er tilbage til udgangspunktet ved coronakrisens start i marts.

Kinas økonomiske enegang er ifølge eksperter drevet af, at man med hårdhændede midler hurtigt fik smitten under kontrol. I mange andre lande slås man stadig med at få den første og endda en anden bølge under kontrol.

Derefter igangsatte man store investeringsprojekter overalt i landet og tillod ifølge Nordea bl.a. virksomheder at optage endnu større lån.

»Beslutningsprocessen er utrolig meget hurtigere i Kina end i hvilket som helst veludviklet demokrati. Kinas evne til at gå all in og vende en nedgang til fremgang er enestående. Det har vi nu set igen,« siger Helge Pedersen, cheføkonom i Nordea.

Vi er nødt til at lære at leve med det faktum, at den kinesiske økonomi kommer til at fylde endnu mere fremover.

Kjeld Erik Brødsgaard, professor, CBS

Mens væksttempoet er faldet lidt tilbage i mange vestlige lande hen over sensommeren, så er det ifølge Sydbank accelereret i Kina.

Tidligere på ugen kom tal for detailsalg, industriproduktion og investeringer for august, og alle var højere end markedet forventede.

Industriproduktionen steg hele 5,6 pct. i forhold til august 2019, og årsstigningstakten i detailsalget var positiv for første gang siden januar. Bilsalget steg næsten 12 pct. sammenlignet samme periode sidste år.

Lars Tveen er bestyrelsesformand for Danfoss’ selskaber i Kina, hvor den danske industrivirksomhed har omkring 5000 medarbejdere. Han regner med, at virksomheden trods coronakrisen fortsat kommer ud med »pæn vækst for hele året« i forhold til sidste år.

»Vi må nok erkende, at det land i verden, der har været absolut dygtigst til at håndtere corona, det er Kina. Og det er det fortsat,« siger Lars Tveen.

»Kina bliver styret som en stor virksomhed, så når der bliver truffet beslutninger om, hvor man skal hen, er der ikke så langt fra beslutning til handling. Når beslutningerne – som i tilfældet nu – driver den rigtige agenda for landet, så går det op i en højere enhed,« fortsætter han.

I sidste uge lå kinesiske aktier også helt i front på de globale aktiemarkeder med en stigning i år på 13 pct. målt i MSCI-indekset. Det viser en opgørelse fra Bankinvest.

Derefter fulgte Danmark med en knap 10 pct. stigning, mens det toneangivende amerikanske indeks S&P 500 var steget 3 pct. Flere sydeuropæiske indeks samt det britiske var nede med mere end 20 pct. år-til-dato.

Helge Pedersen stiller dog spørgsmålstegn ved, om mange af de kinesiske investeringer vil vise sig at være rentable på lidt længere sigt.

Sydbank udtrykker også bekymring for landets høje gældsniveau, som ifølge Institute of International Finance krydsede 300 pct. af bnp sidste år.

Men det ændrer ifølge professor Kjeld Erik Brødsgaard ikke på, at det kinesiske marked i mange år frem vil være blandt de mest interessante for danske virksomheder.

»Hvis man som dansk virksomhed er interesseret i vækst og at være tilstede på markeder, der vokser, så kan man i dag ikke undgå er være aktiv på det kinesiske marked,« siger Kjeld Erik Brødsgaard.

BRANCHENYT
Læs også