Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Jerome Powell om lempelig pengepolitik: »Vi er fortsat forpligtet til at bruge alle værktøjer«

Chefen for USA's centralbank understreger, at Federal Reserve kun kan skabe nogle brede programmer og faciliteter - det er op til de folkevalgte politikere at lempe selve finanspolitikken.

USA's centralbank med Jerome Powell i spidsen fastholder den toneangivende rente i spændet 0 til 0,25 pct. Foto: Kevin Lamarque/Reuters

USA’s centralbank vil fastholde den toneangivende rente tæt på 0, indtil beskæftigelsen når det maksimalt fastsatte niveau under de nuværende omstændigheder. Og indtil inflationen nærmer sig 2 pct.

Det fastslår formanden for centralbankens komite, Jerome Powell, oven på offentliggørelsen af, at Federal Reserve fortsat vil operere med et rentespænd på 0 til 0,25 pct.

»Vi er fortsat forpligtet til at bruge alle værktøjer til at understøtte økonomien i disse udfordrende tider. Dagens beslutninger afspejler vores tostrengede strategi om at sigte efter den maksimale beskæftigelse ved at opnå en gennemsnitlig inflation på 2 pct. over tid. Vi ser ikke en høj beskæftigelse som en politisk risiko, medmindre inflationen stiger mere end ønsket, eller der opstår andre faktorer, der kan rokke ved vores målsætning,« lyder det fra Jerome Powell.

Samtidig understreger han dog, at centralbanken kun kan skabe brede rammer og faciliteter for lånte midler, mens det er op til de folkevalgte politikere at lempe finanspolitikken via eksempelvis skattetrykket og at afgøre, hvor USA skal dirigere sine økonomiske ressourcer hen.

»De beslutninger har hidtil udgjort en kritisk forskel for familier, forretninger og foreninger på tværs af staterne. Men den aktuelle økonomiske nedtur er en af de mest hårdtslående i vores levetid, så det vil tage noget tid, før vi kommer tilbage til niveauet før krisen,« fastslår Jerome Powell.

Der er dog ikke tale om en enstemmig beslutning fra komiteens side, hvilket Sydbanks cheføkonom, Søren V. Kristensen, bider mærke i.

»Fire af Fed-direktørerne (ud af 12, red.) vurderer, at renten bliver hævet minimum én gang frem mod slutningen af 2023. Det overvældende flertal indikerer dog, at Fed ikke bør pille ved renten. Derfor er der i bund og grund tale om et blødt signal fra Fed,« skriver Søren V. Kristensen og fortsætter:

»Her til aften ser det ikke ud til at give de store udsving på markederne. Men hvis der ikke kommer tegn på højere inflation i de kommende måneder, så kan Fed blive nødt til at handle, hvis de skal bevare troværdigheden hos investorerne.«

BRANCHENYT
Læs også