Økonomi

Arbejdsgivere bryder aftale om flere praktikpladser

Bøder og trusler har ikke været nok til at få antallet af praktikpladser mærkbart op, viser ny opgørelse.

Der skabes stadig ikke praktikpladser nok, selvom man i en aftale fra 2016 indførte bøder til arbejdsgiverne. Foto: Finn Frandsen

De offentlige og private arbejdsgivere har svigtet de unge, når det kommer til at levere på en fælles aftale fra 2016 om at skaffe flere praktikpladser.

I 2019 var der således kun skabt 1.231 flere praktikpladser, omtrent halvdelen af aftalens delmål for 2018. Det viser en ny opgørelse fra Styrelsen for It og Læring, som Finans er kommet i besiddelse af.

»Det er ikke godt nok. Det må vi bare konstatere. Den aftale, som blev indgået dengang, har ikke haft den effekt, som man regnede med,« siger Jakob Brandt, adm. dir. i erhvervsorganisationen SMV Danmark.

Ved udgangen af 2019 havde 35.478 elever haft en praktikplads i løbet af året – fraregnet Pædagogisk assistentuddannelse, Social- og sundhedsuddannelsen, Social- og sundhedshjælper og Social- og sundhedsassistent, som ikke var med i aftalen.

Antallet var 33.640 i 2016 og 36.490 i 2018.

»Der er ikke blevet leveret på aftalen, og de, der ”under performer” allermest, er de offentlige arbejdsgivere, men industrien har heller ikke løftet sin opgave,«, siger Ellen Trane Nørby, tidligere undervisningsminister og nuværende uddannelsesordfører

I 2016 fik 3.281 elever ifølge opgørelsen en praktikplads hos det offentlige. Ved udgangen af 2019 var antallet præcist det samme.

Også i bl.a. industrien og indenfor sektoren Handel og Transport halter det, viser tallene.

De to sektorer har hhv. skabt 18 flere pladser og 652 færre pladser i 2019 i forhold til 2016, ifølge opgørelsen.

»Både det private og offentlige er langt fra at være i mål, og begge har en enorm udfordring,« siger Mona Striib, forbundsformand i FOA som har mange offentligt ansatte blandt sine medlemmer.

Også i Fagbevægelsens Hovedorganisation FH er man bekymret.

»Det er meget bekymrende, at de offentlige arbejdsgivere ikke har leveret det, de skulle. De private arbejdsgivere er kun et mulehår bedre, men det er bestemt ikke noget at skrive hjem om,« siger Lizette Risgaard formand for FH.

»Om få år vil vi opleve en massiv mangel på velkvalificerede faglærte i både den offentlige og private sektor, så når vi inden længe skal udmønte trepartsaftalen fra foråret, ser jeg frem til at høre, hvordan arbejdsgiverne vil opfylde deres del af aftalen«, fortsætter hun.

Aftalen mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter i 2016 skulle skaffe 10.000 flere praktikpladser frem mod 2025.

Formålet var, at de unge skal kunne gennemføre en erhvervsuddannelse med læreplads på en rigtig arbejdsplads i stedet for at være henvist til skolepraktik.

Aftalen skabte bl.a. en fordelingsnøgle, der skulle beregne, hvor mange praktikpladser de enkelte arbejdsgivere skulle kunne oprette - og årlige bøder på op til 27.000 kr. for hver plads, der manglede.

Der var i juni dog stadig omtrent 5.000 elever i skolepraktik viser opgørelsen.

Torsdag startede nye forhandlinger mellem arbejdsgivere og fagforeninger, som bl.a. skal munde ud i en ny løsning på problemet med de manglende praktikpladser.

Dansk Arbejdsgiverforening (DA) vil ikke fortælle, hvad der nu skal ske i forhandlingslokalet.

»Vi er naturligvis meget optaget af, hvordan vi får flere faglærte. Vi har netop startet forhandlinger om denne vigtige dagsorden, og derfor deler vi vores tanker herom i forhandlingslokalet og ikke i pressen,« siger Jacob Holbraad, adm. direktør i DA.

Læs også