Serier

Kinas økonomi indleder året i rekordtempo

Kinas nedtur efter virusudbrud er afløst af historisk høj vækst, og det gavner dansk eksport ifølge DI.

Corona rammer verden
I de tre første måneder af 2020 trak økonomien sig sammen med 6,8 procent, da et udbrud af coronasmitte i millionbyen Wuhan udviklede sig til en epidemi i fuld skala. Foto:  STR/AFP

Verdens næststørste økonomiske magt, Kina, har i første kvartal haft en vækst i sit bruttonationalprodukt på rekordhøje 18,3 procent.

Det viser data fra landets statistikbureau fredag.

- Den nationale økonomi fik en god start, siger bureauets talskvinde Liu Aihua ifølge nyhedsbureauet AFP.

Fremgangen, der skal ses i lyset af en stor nedgang i første kvartal 2020 på grund af virusudbruddet, er den største siden mindst 1992, hvor Kina begyndte at tage pulsen på sin økonomi på kvartalsbasis.

I de tre første måneder af 2020 trak økonomien sig sammen med 6,8 procent, da et udbrud af coronasmitte i millionbyen Wuhan udviklede sig til en epidemi i fuld skala.

Men Kina fik med skrappe tiltag bekæmpet udbruddet, og siden har økonomien rettet sig op.

Det ses også af, at økonomien i første kvartal voksede med 10,3 procent sammenlignet med første kvartal i 2019.

Fremgangen i år skyldes især en stor eksport samt et stigende privatforbrug.

I en kommentar til fredagens tal konstaterer cheføkonom hos Dansk Industri (DI), Allan Sørensen, at Kinas økonomi ”har rystet coronakrisen af sig”, og det kan også aflæses af den danske eksport til landet.

- Det kinesiske marked vokser hurtigere end vores øvrige eksportmarkeder, og med en voksende middelklasse åbner der sig nye muligheder i Kina, siger han.

I 2020 voksede Danmarks eksport af varer og tjenester til Kina med ti procent til 61 milliarder kroner ifølge DI.

- Over de seneste tre-fire måneder har vi eksporteret mere til Kina end Norge. Fortsætter disse takter, vil Kina i 2021 overtage pladsen som Danmarks femtestørste eksportmarked fra Norge, siger Allan Sørensen.

Læs også