Økonomi

Første land vil tillade bitcoin-betalinger: Men det advarer IMF stærkt imod

Den Internationale Valutafond, IMF, advarer lande mod at bruge kryptovalutaer som betalingsmiddel.

Det er ikke kun lande, der leger med idéen. Også virksomheder som Tesla har udtrykt interesse for at benytte bitcoin som betalingsmulighed. Foto: Bloomberg/Cristian Baussan.
IMF

Den Internationale Valutafond, IMF, advarer lande mod at indføre kryptovaluta som betalingsmiddel. Det sker en måned før, det centralamerikanske land El Salvador har planer om at være det første land i verden, der tillader, at bitcoin kan bruges til betalinger. Det skriver Financial Times tirsdag.

Kryptovalutaer har flere fordele, som man ikke skal overse, men det opvejer ikke de betydelige risici, der er ved at indføre dem som national valuta. Det skriver to topfolk fra IMF Rhoda Weeks-Brown og Tobias Adrian i et blogindlæg. El Salvador indfører bitcoin som et lovligt betalingsmiddel i landet fra d. 7. september i år.

IMF-toppen nævner ikke El Salvador specifikt i sin advarsel, men landet forhandler lige nu med netop IMF om at få et lån på 1 mia. dollars, cirka 6,2 mia. kr. Udmeldingen kan komplicere den proces, skriver Financial Times.

I blogindlægget fra IMF advares der blandt andet om, at kryptovalutaers ustabilitet kan påvirke landes makroøkonomiske stabilitet.

For eksempel er værdien på en bitcoin faldet med 33,79 pct. de sidste tre måneder, og i maj faldt bitcoins værdi med 8 pct. på få timer på grund af et tweet Tesla-topchefen, Elon Musk. En indførelse kan også påvirke forbrugerbeskyttelse og miljøet, varsles det fra IMF.

Flere lande i Syd- og Centralamerika udtrykker alligevel interesse i at løbe risiciene ved kryptovalutaer. Det kan skyldes længere tids økonomisk nedgang i regionen.

»Folk i Latinamerika har fået deres gårde taget væk og set banker smuldre natten over, så på en måde er bitcoin mere sikker end andre aktiver,« siger Maricio Di Bartolomeo, administrerende direktør for Ledn, et canadisk kapitalforvalter-selskab, til Financial Times.

Det er ikke kun lande, der leger med idéen. Også virksomheder som Tesla har udtrykt interesse for at benytte bitcoin som betalingsmulighed.

Amazon fik tidligere på året bitcoin-prisen til at dykke, efter en historie dukkede op om, at virksomheden havde planer om at acceptere bitcoin som betalingsmiddel. Dagen efter afviste selskabet dog historien, hvilket fik kursen til at dale med 15 pct.

Læs også