Økonomi

Kryptovaluta kan på sigt udgøre en risiko for det finansielle system, siger Norges Bank

I en rapport nævner Norges Bank bl.a., at international regulering vil kunne modvirke truslen.

Den norske centralbank ser en mulig risiko ved kryptovaluta på sigt. Arkivfoto: FLORENCE LO/REUTERS / X06710

Norges centralbank, Norges Bank, mener, at kryptovaluta på længere sigt kan blive en trussel mod det finansielle system.

Det skriver norske E24, der har talt med vicecentralbankschef i Norges Bank Wolden Bache, der taler ud fra en ny rapport, centralbanken har publiceret.

I rapporten fremgår det, at truslen mod finansiel stabilitet ikke er umiddelbar på kort sigt, men at der ved en øget eksponering fra vigtige finansielle institutioner på langt sigt kan være en trussel forbundet med kryptovalutaen, og at både Norges Bank og andre centralbanker derfor følger udviklingen nøje på kryptomarkedet, der ifølge rapport i perioder af 2021 havde en samlet markedsværdi af over 2.000 mia. dollars.

»Hvis det øges i omfang, og hvis systemvigtige institutioner og banker f.eks. får øget eksponeringen mod kryptovaluta, så kan et stort fald i værdien på disse få ringvirkninger til hele det finansielle system,« siger vicecentralbankschefen til E24.

Rapporten fra Norges bank vurderer desuden, at en international regulering af kryptovaluta kan modvirke, at udviklingen bliver en trussel mod finansiel stabilitet.

Også den danske nationalbankdirektør Lars Rohde er tidligere blevet forholdt til kryptovaluta af bl.a. det amerikanske medie Bloomberg.

Her sagde han ifølge Bloomberg følgende, da han blev forholdt til spørgsmålet om, hvorvidt kryptovaluta udgør en trussel, at han »var fristet til at ignorere dem«, og at det er et »meget spekulativt aktiv.«

Derimod sagde han, at det for ham var meget mere interessant, hvis store techselskaber begyndte at invadere valuta-området.

»Det kunne være meget, meget interessant – og måske også en reel trussel mod autonomien og uafhængigheden hos centralbankerne,« sagde Lars Rohde til Bloomberg.

Læs også
Top job