Sådan truer udsigten til stigende realrenter i USA de danske aktier
Negative amerikanske realrenter har de seneste år været en fordel for de danske aktier, men nu kan festen snart stoppe, mener aktiecheferne i Formuepleje og Sampension.
Stigende realrenter udgør en undervurderet trussel mod de danske aktier i C25-indekset, der står til at klare det dårligere end det globale aktiemarked i 2022, hvor centralbankernes ageren og inflationen vil være i centrum.
Således mener Otto Friedrichsen, der er aktiechef og partner i Formuepleje og har undersøgt de danske aktiers følsomhed over for realrenten i USA.
»Hvis vi sætter alt lidt på spidsen, har de danske aktier stort set samme rentefølsomhed som aktierne i S&P 500. Det er til trods for, at de amerikanske indeks er præget af store teknologi- og vækstaktier,« forklarer han.
Kombinationen af ekstremt lave renter og stigende inflation har de seneste år sendt realrenten, som er et udtryk for renten fratrukket inflation og markedets vækstforventninger, ned i et negativt niveau.
Med udgangspunkt i en 10-årig amerikansk statsobligation og de 10-årige inflationsforventninger er realrenten i USA minus 1 pct., hvilket betyder, at der reelt set ikke er et alternativ til aktier, hvis ens penge ikke skal miste værdi. Og det har fået kapital til at strømme ind i aktierne i 2020-2021.
»Men så snart der igen opstår et alternativ til aktierne i form af stigende realrenter, vil de dyreste dele af aktiemarkedet blive ofret,« fastslår han.
Aktiechefen mener, at det er tankevækkende, eftersom C25-indekset ikke er præget af teknologi- og vækstaktier i samme grad som Nasdaq og S&P 500 i USA. Normalt er den type selskaber ellers de mest rentefølsomme.
»Årsagen er værdiansættelsen. Vi må blot konstatere, at de danske aktier inden for sundhed, grøn energi og transport er kørt kraftigt op relativt til indtjeningen,« siger Otto Friedrichsen, der peger på Novo, DSV, Vestas, Ørsted og Coloplast som nogle af de dyrt prissatte aktier i eliteindekset.
I 2022 er der udsigt til, at den amerikanske realrente stiger, efterhånden som centralbanken, Federal Reserve, strammer sin pengepolitik og hæver dens toneangivende rente for at få bugt med landets inflation, som lød på 6,8 pct. i november. Lige nu spår markedet i alt tre rentehævelser næste år.
Philip Jagd, der er aktiechef i Sampension, mener, at oddsene taler for en stigende realrente, fordi inflationen forventes at falde, men også fordi den nominelle rente hæves. Han regner med, at realrenten stiger til cirka nul med udgangspunkt i den 10-årige rente og inflationsforventningerne.
»Historisk set har pludselige skift i realrenten haft dårlige konsekvenser for de finansielle markeder, hvorfor Fed (den amerikanske centralbank, red.) nu forsøger at ”massere” renteforhøjelserne ind,« understreger han.
Aktiechefen slår fast, at udviklingen udgør en trussel for danske aktier.
»Hvis realrenten stiger en procentpoint, vil det alt andet lige presse danske aktiers værdiansættelse sammenlignet med de udenlandske med 10 pct. Så vil der blive tale om en underperformance, som allerede er begyndt at vise sig den seneste tid, selvom realrenten ikke er steget,« fortæller Philip Jagd.
Han understreger, at bevægelserne i renterne og inflationen risikerer at blive mere abrupte, hvis de nye coronanedlukninger skabt af omikron-varianten skaber flere flaskehalse og gør inflationen mere vedvarende.
»Så kan vi sagtens få en realrente, som stiger med op til 1,5 procentpoint, fordi folk ikke vil have lange obligationer, eftersom centralbankerne ikke køber dem op, og der er udsigt til rentehævelser,« forklarer Philip Jagd.
Otto Friedrichsen fra Formuepleje er enig i, at næste år sandsynligvis vil byde på højere realrenter – i første omgang i et niveau omkring nul eller sågar over det. Og det vil ifølge ham føre til en rotation i aktiemarkedet.
»Får vi en højere realrente, vil investorerne se i retning af aktier inden for sektorer som bank og industri m.fl., der i højere grad kompenserer dem for rentestigningerne. I sidste ende er der tale om en rotation fra vækst til value,« fremhæver han.
Uden at det ifølge Otto Friedrichsen skal betrages som specifikke anbefalinger, vil stigningerne ifølge aktiechefen kunne vise sig en fordel for selskabstyper som Danske Bank, Nordea, Jyske Bank og FLSmidth.
Aktiechefen understreger dog, at investorerne som fordel kan løfte blikket og se ud over Danmarks grænser for at finde alternativer til selskaberne i C25. Mere bestemt mod Europa, der betragtes som særligt value-præget.
»Man bør finde ud af, hvad man har af alternativer i forhold til prisen for den drift, man køber sig ind i som aktieinvestor, og anerkender koblingen mellem renterne og inflationen samt aktiekurserne i Danmark,« siger han.
De danske investorer har ifølge Philip Jagd fra Sampension meget at holde øje med i 2022, men realrenten indtager en vigtig plads på dagsordenen, hvis den økonomiske genopretning vel at mærke fortsætter med høj fart.
»De seneste år har realrenten været dominerende for de aktier, som har klaret det godt. Så hvis den rykker sig væsentligt, vil det også få en effekt på, hvilke der klarer det godt og mindre godt den anden vej,« siger han.