Privatøkonomi

Aktiechef: Her er de mest attraktive aktier lige nu - og derfor bør du købe dem

En bestemt type aktier står til at gøre comeback de kommende år, efter at de seneste års kursridt har gjort de mest populære aktier dyre, mener Philip Jagd, der er aktiechef i Sampension.

Artiklens øverste billede
Philip Jagd, aktiechef i Sampension. Pressefoto.

»There is no alternative«.

Sætningen har i store træk været definerende for aktiemarkedet det seneste år, hvor negative obligationsrenter og en mangel på alternativer har tvunget horder af afkastsultne investorer til at handle aktier til stadig højere kurser og prisfastsættelser.

Men der findes faktisk et alternativ, som investorerne bør se imod, mener Philip Jagd, der er aktiechef i Sampension – og det er i form af valueaktier, der modsat de dyrere vækstaktier i dag handles til »juleudsalgspris«.

»Valueaktierne har den seneste tid leveret bedre indtjeningsvækst end vækstaktierne, men klaret det dårligere afkastmæssigt, og det kommer nu til udtryk i en forskel i værdiansættelsen,« siger Philip Jagd.

Han påpeger, at valueaktier i dag handles til en P/E-værdi – forholdet mellem aktiens kurs og indtjening - der er 20 pct. under deres historiske gennemsnit siden 1995. På den anden side er vækstaktierne 80 pct. dyrere.

»Vækstaktier er ekstremt dyre i forhold til deres historik og valueaktier, og derfor kan value klare det bedre end vækst. Det bliver ikke nødvendigvis de næste par måneder, men ser man nogle år frem, vil jeg forvente, at valueaktier har givet et væsentligt højere afkast,« siger aktiechefen.

Om investorerne bør vælge vækst frem for value er en efterhånden ældgammel diskussion. Hvor vækstaktier ofte er dyrere, da de handles ud fra forventningen til fremtidig indtjeningsvækst, er valueselskaberne etablerede - ofte med et attraktivt udbytte og høj indtjening i forhold til aktiekursen.

Vækst og value findes inden for alle sektorer. Men sektorerne kan også karakteriseres ud fra deres tendens. Teknologi og medicinal er typiske vækstsektorer, mens finans og energi traditionelt betragtes som valuesektorer.

De seneste år har investorerne foretrukket vækstaktierne, men snakken om en rotation fra vækst til value tog fart i efteråret 2020, da coronavaccinerne så ud til at blive en realitet. Dernæst fik den stigende inflation og udsigten til rentestigninger analytikerne til at spå om gyldne tider for valueaktier.

Normalt er vækstaktierne følsomme over for rentestigninger, mens valueaktierne trives i en tid med økonomisk opsving. Men den fundamentale tilgang har ikke givet pote, hvis man tager udgangspunkt i udviklingen siden efteråret 2020.

»For mig er den lave prissætning af value, en solid indtjeningsfremgang og en lavere rentefølsomhed argumenter for at holde valueaktier, som jeg forventer vil klare sig godt,« fastslår han.

På samme tid mener Philip Jagd, at vækstaktiernes succes de seneste år begynder at udgøre en risiko for aktivklassen, der er utroligt »crowded«.

»Det er mit indtryk at gud og hver mand – specielt private, men også professionelle – har flyttet en del af formuen i vækstsegmentet. Simpelthen fordi den har klaret sig utroligt godt afkastmæssigt de seneste år. Men de ignorerer lidt, at en svimlende del af det afkast er kommet af en højere prissætning, som praktisk talt umuligt vil gentage sig,« siger han.

»Har jeg ret i det, så vil valueaktier klare sig bedre.«

Fordelen ved valueaktiernes lave prissætning er bemærkelsesværdig i en tid, hvor nogle analytikere er bekymrede for, om vækstaktiernes kursridt er en boble, som er fodret af, at investorerne har samlet sig ét sted.

»Folk har tendens til at overvurdere vækstpotentialet og holdbarheden af segmenter med til tider unormal vækst. Det skyldes, at man undervurderer effekten af, at ny kapital strømmer i retning af vækstmulighederne - og pludselig er der for meget kapital, som jager den samme vækst,« siger han.

»Det er en enorm sikkerhed, at indtjeningen er lige foran næsen på en, og man ikke betaler for vækst, som risikerer at blive udvandet over tid. Det er en af årsagerne til, at valueaktier - indtil nyere tid - har klaret det bedre konsistent og ofte givet solide udbytter, man kan reinvestere.«

Philip Jagd slår fast, at han forholder sig neutralt til sektorer og regioner, når han investerer i ’value’ versus ’vækst’. Men det er ifølge aktiechefen en idé, at man tager et kig på de regioner, som vil drage fordel af rotationen til value.

»Europa er et nøgleområde for valueaktier, imens USA er præget af vækst, så det er en nem måde at investere efter. Derudover er det muligt at købe investeringsforeninger eller ETF’er, der følger valueindeks,« siger han.

Aktiechefen understreger til sidst, at P/E-værdien er en god rettesnor, men at forskellige industrier handles ud fra forskellige nøgletal, og at man bør se sig godt for. Første skridt er dog at holde øje med, hvad man betaler for.

»Hvis aktier overordnet set skal være dyrere end historisk set, hvorfor skal valueaktier så være billigere? Det er i mine øjne det vigtigste argument for valueaktier lige nu og grunden til, at de kan vise sig at outperforme med adskillige procentpoint årligt over flere år,« konstaterer Philip Jagd.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.