Økonomi

Revisor: Splitleasing kan blive dyrt

Splitleasing kan være meget billigere end beskatning af firmabil. Men Skat stiller store krav til kørselsregnskabet.

Artiklens øverste billede
Splitleasing tilbydes som oftest ved dyrere biler.

Hvis det private kørselsbehov er lille, kan den såkaldte splitleasing være et særdeles attraktiv valg sammenlignet med beskatningen af at have fri bil.

Men der er fælder, der kan gøre bekendtskabet særdeles dyrt. Skat stiller nemlig store krav til dokumentationen i form af et kørselsregnskab.

Det er især kravet om dokumentation, der giver problemer. Men hvis kravet ikke er opfyldt,vil kørselsregnskabet blive afvist af Skat.

Kaj Glochau, partner i Ernst & Young

Advarslen kommer fra Kaj Glochau, der er partner i rådgivnings- og revisionshuset Ernst & Youngs afdeling i Aabenraa. Det sker på baggrund af, at splitleasing  benyttes i flere og flere virksomheder. Ordningen er især udbredt for større og dyrere biler. Netop derfor kan efterregningen også blive ganske voldsom, hvis kravene til kørselsregnskabet ikke er opfyldt.

Splitleasing - eller deleleasing som det også kaldes - går kort fortalt ud på, at leasingselskabet deler en leasingkontrakt i to dele - en til virksomheden og en til bilens bruger. Udgifterne fordeles i forhold til bilen brug til henholdsvis privat kørsel og erhvervskørsel.

"Splitleasing anvendes ofte på meget dyre biler, og det kan ofte være til en direktør eller hovedaktionær, der kun i mindre omfang har behov for privat kørsel," forklarer Kaj Glochau.

Det kan være biler som Audi A8, BMW 750 og Mercedes S-klasse.

"Hvis der kun køres få private kilometer i en firmabil, vil medarbejderens udgift være betydeligt mindre ved splitleasing end ved beskatning af fri bil," tilføjer han.

Kaj Glochau understreger, at det ikke er splitleasing-konceptet, han advarer mod.

"Splitleasing er en fin ordning, men det kræver, at leasingtageren er meget omhyggelig med sit kørselsregnskab," mener Kaj Glochau.

Besparelsen fremgår af de to eksempler.

Men besparelsen kan blive til en ubehagelig stor efterregning, hvis der ikke er styr på papirarbejdet, advarer Kaj Glochau.

"Skat har ved flere lejligheder anerkendt, at splitleasing ikke fører til beskatning af fri bil. Men det forudsætter, at en række krav er opfyldt. Der er både nogle formelle krav til de indgåede leasingaftaler og nogle meget detaljerede krav til det kørselsregnskab, som danner grundlag for fordelingen mellem privat kørsel og erhvervsmæssig kørsel," understreger han.

Kravet er, at der føres et dagligt kørselsregnskab.

  • Udover dato for kørslen skal også noteres kilometertællerens stand ved den daglige kørsels begyndelse - og ved afslutningen.
  • Der skal også være oplysning om fordelingen af privat og erhvervsmæssig kørsel.
  • For den erhvervsmæssige del skal der yderligere angives bestemmelsessteder, og notater skal dokumentere regnskabet.

"Det er især kravet om dokumentation, der volder problemer i praksis. Men hvis kravet ikke er opfyldt,vil kørselsregnskabet blive afvist af Skat. Og så kan det blive rigtig dyrt. Det betyder nemlig, at medarbejderen bliver beskattet af fri bil, og det resulterer i restskat med rentetillæg og eventuel bøde," forklarer Kaj Glochau.

I eksemplet med bilen til 2 mio. kr. kan regningen ende på 720.000 kr.

"I det eksempel vil den årlige beskatning af fri bil være på cirka 240.000 kr. Egenbetalingen på 50.000 kr. kan nemlig ikke forventes fratrukket i beskatningsgrundlaget. Så hvis medarbejderen har benyttet bilen i tre år, og kørselsregnskabet ikke godkendes, venter der en restskat på 720.000. Hertil kan så komme renter og måske en bøde," siger Kaj Glochau.

I eksemplet med bilen til 1 mio. kr. vil et skattesmæk være i størrelsesordenen 100.000 kr. per år eller 300.000 kr. for en tre-årig leasingperiode. Hertil kan så igen komme renter og eventuel bøde.

Når det er så vigtigt at have styr på kørselsregnskabet fra dag til dag, hænger det sammen med, at hvis Skat udtager regnskabet til kontrol vil det ske bagudrettet.

Det forklarer Kaj Glochau således:

"Hvis Skat om en uge udtager mit kørselsregnskab til kontrol, vil man bede om kopi af kørselsregnskabet for enten 2012 eller 2013 - eller måske begge år. Hvis Skat så underkender regnskabet for et af årene, vil Skat med meget stor sandsynlighed også påstå, at kørselsregnskabet ikke i sig selv kan dokumentere omfanget af den private kørsel. Så vil jeg blive beskattet af fri bil i både 2012 og 2013. Da behandlingen hos Skat kan vare flere måneder, vil mit kørselsregnskab for 2014 også være underkendt, fordi jeg ikke kan rette op på det bagudrettet. Dermed er vi oppe på næsten tre år," fortæller Kaj Glochau.

Samtidig risikerer kørselsregnskabet for 2011 også at blive inddraget, fordi det endnu ikke er forældet.

"Så er der tale om næsten fire år. Men det er dog en forudsætning, at der er tale om samme bil og samme leasingsetup i hele perioden. Hvis der eksempelvis er foretaget et bilskifte i midten af 2012, vil det som regel kun være den efterfølgende periode, der omfattes," tilføjer Kaj Glochau.

Selv om elektronik og gps i dag kan fortælle, hvor bilen har kørt, peger Kaj Glochau på en vigtig detalje.

"De elektroniske systemer kan ikke fortælle om formålet med turen. Derfor er det ikke nok, at brugeren trykker på knappen "Privat" eller knappen "Erhverv". Brugeren skal kunne dokumentere og sandsynliggøre formålet med turen. Derfor er de udførlige notater fra dag til dag så vigtige. Når bilen er på hvide plader, er det nemlig brugeren, der har bevisbyrden over for Skat," tilføjer Kaj Glochau.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.