Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Trumps aftryk: G20-lande tier om frihandel og klima efter topmøde

I sluterklæringen fra weekendens G20-topmøde nævnes hverken frihandel eller klima.

Den amerikanske finansminister Steven Mnuchin taler til en pressekonference under G20-topmødet, der udspillede sig i Baden-Baden, Tykskland, i weekenden. Foto: Uwe Anspach

Da G20-topmødet i fjor var overstået, lød det fra de samlede finansministre, at de ville stå imod alle former for protektionisme. Men sådan lød det ikke i år, da topmødet i Baden-Baden var overstået. I stedet erklærede finansministrene, at de ville »arbejde for at styrke handelsbidraget i vores økonomier« - ligesom der denne gang heller ikke nævntes noget om klima-aftalen.

Det skriver blandt andre BBC og Reuters.

At kommentarer om frihandel og klima udeblev, krediteres Donald Trump for i langt de fleste af medierne. Siden han er blevet præsident, har han nemlig indtaget en protektionistisk position i sin handelspolitik og åbent kritiseret frihandelsaftalerne. Han har også lovet at bruge færre penge på klimakampen. Og det kan have sat aftryk på G20-topmødet, mener økonomer.

Når der ikke i sluterklæringen nævnes noget om at sikre frihandlen og modstå protektionismen, er det et brud på traditionen, siger Gabriel Felbermayr, økonom ved Institute of Economic Research (IFO), til Reuters. Han peger på, at det kan føre til en svækkelse af verdenshandelsorganisationen, WTO, og bane vejen for en mere protektionistisk handelspolitik verden over.

»De vage formuleringer på handelsområdet er et nederlag for det tyske G20-præsidentskab,« siger han i øvrigt til Reuters: »Det er især sandt set i  lyset af, at Tyskland er en af verdens stærkeste eksportnationer,« siger han.

Sluterklæringen nævnte heller intet om miljø - i modsætning til i fjor, hvor finansministrene opfordrede underskriverne af klima-aftalen til sætte aftalen i kraft. Ritzau har blandt andet skrevet, at USA sørgede for, at klimafinansiering helt fjernedes fra dagsordenen på G20-topmødet.

»Jeg fortryder, at vi i vores diskussioner i dag ikke var i stand til at nå en tilfredsstillende konklusion på to absolut essentielle prioriteter, som vores verden og Frankrig ville have ønsket, at G20-landene fortsat handler på,« siger den franske finansminister, Michel Sapin, ifølge BBC om mødet.

Den amerikanske finansminister, Steven Mnuchin, sagde efter mødet, at han havde været gjort det »meget klart, at vi tror på fri handel, men balanceret handel,« ifølge BBC.

BRANCHENYT
Læs også