Politik

Skatteministeren er endelig klar: Nulskat til virksomhedsejere der overdrager livsværk til en fond

Fra årsskiftet skal det være skattefrit at overdrage sin virksomhed til en erhvervsdrivende fond, foreslår skatteminister Karsten Lauritzen (V), der nu vil indkalde de øvrige partier bag Vækstplan DK til forhandlinger om fondenes fremtid.

Artiklens øverste billede
Skatteminister Karsten Lauritzen (V) vil efter sommerferien diskutere den nye skattemodel for erhvervsdrivende fonde med partierne bag Vækstplan DK. Foto: Nicolai Lorenzen

Efter mange års strid, skiftende skatteministre og langvarigt udvalgsarbejde er skatteminister Karsten Lauritzen (V) endelig klar med en ny skattemodel til erhvervsdrivende fonde: Nu skal det være skattefrit for virksomhedsejere at overdrage livsværket til en fond.

»Vi får nu en attraktiv model for erhvervsdrivende fonde, så der i de kommende år vil komme mange flere. Det er en ejerform, hvor man ikke som kapitalfonde bare kigger til næste kvartal, men har en langsigtet investeringsplan og dermed sikrer, at danske virksomheder og arbejdspladser bliver på danske hænder,« siger Karsten Lauritzen.

Han håber at lande en aftale med de øvrige partier bag Vækstplan DK, så en ny lov træder i kraft fra 1. januar 2019.

Lovforslaget var oprindeligt planlagt til februar i år, men Karsten Lauritzen hev det af bordet, da arbejdsgruppen, der skulle finde en ny attraktiv model for fondene, endnu ikke var klar med sin rapport. Men det er den nu.

»Vi har fundet en attraktiv model, som gør, at der ikke skal betales skat, når man overdrager sin virksomhed til en erhvervsdrivende fond – men samtidig sikrer, at fonden betaler skatten senere hen, hvis fonden f.eks. sælger sine aktier,« forklarer fondsekspert og juraprofessor ved Københavns Universitet, Rasmus Feldthusen, der er en del af arbejdsgruppen.

Denne model sikrer forhåbentlig, at der igen bliver skabt flere fonde i det danske samfund.

Flemming Besenbacher, formand Carlsbergfondet

Siden SR-regeringen med pinsepakken i 1998 skruede på lovgivningen, så det blev mindre fordelagtigt at overdrage en virksomhed til en fond, har stort set ingen nye erhvervsdrivende fonde set dagens lys. I dag kan man betale helt op mod 42 pct. i skat for at overdrage til en fond. Det har medført stor kritik fra blandt andre formanden for en af landets mest velkendte erhvervsdrivende fonde; Carlsbergfondet.

Her glæder formand Flemming Besenbacher sig over, at en ny skattefri model kan være på vej.

»Denne model sikrer forhåbentlig, at der igen bliver skabt flere fonde i det danske samfund. Vi håber nu, at modellen vinder bred tilslutning og kan vedtages i Folketinget,« siger han.

Efter sommerferien vil skatteministeren diskutere den nye skattemodel med partierne bag Vækstplan DK, herunder Socialdemokratiet, der tager positivt imod den.

»Jeg er glad for, at det endelig kommer. Vi vil selvfølgelig gerne se nærmere på forslaget, men det lyder som en enkel og velgennemtænkt løsning på vores ønske om at gøre det mere attraktivt at stifte erhvervsdrivende fonde,« siger Jesper Petersen, skatteordfører for Socialdemokratiet.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.