Politik

Direktør stopper efter 18 år i statens store milliardfond

Christian Motzfeldt stopper til sommer som direktør i Vækstfonden. Statens finansieringsfond er nu på jagt efter en afløser.

Christian Motzfeldt, direktør for Vækstfonden, stopper ved udgangen af juli 2019. Arkivfoto. Foto: Thomas Brolyng Steen / Vækstfonden

Vækstfonden, der er statens finansieringsfond og årligt skyder millioner af kroner ind i danske virksomheder, skal have ny direktør.

Efter 18 år på posten stopper Christian Motzfeldt som direktør ved udgangen af juli, oplyser Vækstfonden i en pressemeddelelse.

»Det har været meget svært for mig at træffe beslutningen om at stoppe, men jeg ønsker nu mere tid til bestyrelsesarbejde mv. og vil derfor træde tilbage fra det daglige operationelle job som administrerende direktør,« siger Christian Motzfeldt.

Christian Motzfeldt blev ansat som direktør i Vækstfonden i foråret 2001 efter en periode som embedsmand i Erhvervsministeriet.

Så sent som i februar 2016 blev Christian Motzfeldts direktørstilling forlænget med yderligere fem år af daværende erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V). Dermed forlader Christian Motzfeldt posten et par år før periodens udløb.

Ifølge Vækstfonden selv har fonden siden 2001 medfinansieret ca. 7.000 virksomheder for mere end 20 mia. kr. sammen med private investorer.

Vækstfonden har dog også været omdrejningspunkt for omfattende kritik gennem årene.

De første mange år under Christian Motzfeldt kneb det gevaldigt for fonden at tjene penge, og i perioden 2000 – 2013 havde Vækstfonden et akkumuleret underskud på 617 mio. kr. Først i 2014 landede fonden et solidt overskud på lidt over 800 mio. kr.

Samtidig har der også lydt kritik af, at Dansk Vækstkapital, der hører under Vækstfonden, i høj grad investerede i udenlandske virksomheder frem for danske. En kritik som Christian Motzfeldt efterfølgende afviste.

I Vækstfonden er man nu i fuld gang med at finde afløseren for Christian Motzfeldt, fortæller bestyrelsesformand Claus Gregersen.

»I bestyrelsen har vi kendt til Christians beslutning, og vi er klar over, at succession er en helt central opgave. Vækstfonden er i en forberedt proces med at finde en ny administrerende direktør, og jeg ser frem til at kunne præsentere Christians afløser senere på året,« siger han.

BRANCHENYT
Læs også