Politik

Mette Frederiksen: »Tak for diskussionerne, aftalerne, samtalerne. Tak for indsatsen for Danmark«

Statsministeren ønsker Venstre held og lykke med den videre proces og sender et par bevingede ord i retning af Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen.

Statsminister Mette Frederiksen kalder det vemodigt at sige farvel til Kristian Jensen og takker Lars Løkke Rasmussen for indsatsen., Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Landets statsminister, Mette Frederiksen, har på sociale medier reageret på de dramatiske hændelser, der de seneste timer har udspillet sig i oppositionen.

Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, har trukket sig - og kort efter gjorde næstformand Kristian Jensen det samme.

»Politik er sommetider en barsk affære,« skriver statsministeren på Facebook og sender en tak af sted til sin tidligere politiske konkurrent og kollega.

»Jeg kender Lars Løkke Rasmussen som en politiker og et menneske, der med engagement og indignation har været med til at forme og præge Danmark i de seneste årtier. Hans erfaring er uden sidestykke. Tak for diskussionerne, aftalerne, samtalerne. Tak for indsatsen for Danmark,« skriver hun og fortsætter med ord målrettet næstformanden:

»Det er vemodigt også at sige farvel til Kristian Jensen som en del af Venstres ledelse. Det kræver mod at sætte sine egne ambitioner til side for et større formål, og det fortjener alles respekt. Jeg vil nu ønske Venstre held og lykke med den videre proces. Og håber på et godt samarbejde.«

Venstres pressetjeneste har oplyst til TV 2, at Kristian Jensen er partiets fungerende formand, da Lars Løkke Rasmussen har trukket sig med øjeblikkelig virkning, mens Kristian Jensen trækker sig med virkning fra det ekstraordinære landsmøde den 21. september, hvor partiets nye formand og næstformand vil blive udpeget.

Flere har peget på Jakob Ellemann-Jensen, partiets politiske ordfører, som en oplagt arvtager til formandsposten.

Han afviste dog lørdag eftermiddag at tale om sine ambitioner på det område med henvisning til, at partiet har brug for at fordøje det seneste døgns hændelser.

Også partiets regionsrådsformand i Region Syddanmark, Stephanie Lose, og stemmeslugeren i Vestjylland, Inger Støjberg, er blevet nævnt som potentielle kandidater i baglandet.

Lars Løkke Rasmussen meddelte sin afgang lørdag formiddag på Twitter:

»Kan ikke være formand for et parti, hvor jeg som formand afskæres fra min mulighed for at få diskuteret og afprøvet den politiske linje, jeg har lagt, i det landsmøde-forum, hvor jeg er valgt. Tak for mange gode år,« lød beskeden fra Lars Løkke på Twitter efter et møde i partiets hovedbestyrelse, som ikke fik det udfald, Lars Løkke havde håbet på.

Kort efter stillede næstformand Kristian Jensen sig op foran pressen uden for Comwell Kellers Park i Brejning og fortalte tydeligt berørt, at også han trækker sig fra sin post.

Få overblikket: Uro i Venstre

5. august: Folketingsgruppen vrager Inger Støjberg som medlem af en ny gruppeledelse stik mod partiledelsens indstilling. I stedet vælges Sophie Løhde.

8.-9. august: Kristian Jensen undsiger i Berlingske Lars Løkke Rasmussens budskab fra valgkampen om en SV-regering. På partiets sommergruppemøde kræver Claus Hjort Frederiksen, at Jensen trækker sig som næstformand. Det afviser Jensen, der dog beklager interviewet.

14.-18. august: På et telefonmøde i Venstres forretningsudvalg udtrykker flere baglandfolk utilfredshed med både Løkke og Jensen. Efterfølgende tager Løkke ansvaret for uroen, som han mener skyldes usikkerhed om fordelingen af posterne i folketingsgruppen.

19.-22. august: To Venstrefolk fra Roskilde kræver i en kronik i Jyllands-Posten at både Løkke og Jensen trækker sig som hhv. formand og næstformand. Andre fra partiets bagland stemmer i. V-tillidsfolk i Syddanmark og Nordjylland mødes og drøfter uroen om partiets ledelse.

25. august: Lars Løkke Rasmussen opfordrer til at Venstres landsmøde fremrykkes fra november til september. Ledelsesspørgsmålet skal afklares, inden Folketingets åbning i oktober, mener han. Løkke oplyser, at han selv genopstiller som partiformand

26. august: Venstre i Region Midtjylland går åbent ud og opfordrer Løkke og Jensen til at trække sig kollektivt.

27. august: Folketingsmedlemmerne Preben Bang Henriksen, Carsten Kissmeyer og Jacob Jensen tilslutter sig kritikken fra baglandet.

28. august: Venstre i Region Sjælland mødes. En lokalformand vurderer, at »det var cirka fifty-fifty«, hvor mange der ønskede et nyt formandskabet eller ej.

29. august: Også folketingsmedlem Anni Matthiesen melder ud, at »det er nødvendigt med nyt blod i toppen af partiet«.

30. august: Venstre-folketingsmedlem og partiveteran Bertel Haarder trækker sin støtte til ledelsen. Han opfordrer skriver på Facebook, at den »langvarige strid« i Venstre »er helt uholdbar i længden, og at et formandsskift forhåbentlig kan bringe afklaring og fred«. Folketingsmedlemmerne Peter Juel-Jensen og Louise Schack Elholm erklærer sig enige med Haarder.

Ventres forretningsudvalg mødes i Brejning, men suspenderer mødet kort før midnat.

31. august: Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen meddeler, at de trækker sig.

21. september: Partiet afholder et ekstraordinært landsmøde. Det er landsmødet, der vælger Venstres formand og næstformand.

Læs også