Politik
BREAKING

Tænketank: Jobcentre og ledere kan få seniorer til arbejde mere

Jobcentre og ledere skal have mere fokus på, hvordan de holder seniorer i job, lyder det fra tænketank.

Tidligere LO-formand Harald Børsting er nu formand for Seniortænketanken. Foto: Joachim Adrian

Der er et stort potentiale for det danske samfund, hvis seniorer bliver længere på arbejdsmarkedet og venter med at gå på pension.

Den politisk nedsatte Seniortænketanken har torsdag afleveret 20 anbefalinger til S-regeringen. Det er anbefalinger, som har til hensigt at få flere seniorer til at arbejde længere.

Anbefalingerne går blandt andet ud på, at der skal være et partnerskab mellem regeringen og centrale aktører på arbejdsmarkedet.

Seniorer over folkepensionsalderen skal have mere hjælp med jobsøgningen, og ledere og jobcentre skal have mere fokus på, hvordan de kan fastholde seniorer i job i stedet for at gå på pension.

Desuden skal pensionsselskaber rådgive mere om muligheden for at arbejde længere, og de samme selskaber bør tilbyde mere fleksible muligheder for delpension.

- Vi skal have 1000 flere sygeplejersker i år. De kan jo ikke stampes op af jorden, og man får dem ikke hjem fra Norge, siger Ældre Sagens administrerende direktør, Bjarne Hastrup, som har siddet med i Seniortænketanken.

- Man skal spørge sygeplejerskerne: "hvad skal der til, for at I vil gå op i tid? Og hvad skal der til, for at I vil blive et år længere?"

- Det samme med social- og sundhedsassistenter. Hvis de blev i to år mere, kunne man godt dække en stor del af det ekstra behov ind, som vi har på grund af demografien, siger Bjarne Hastrup.

Regeringen med beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i spidsen ser et stort milliardpotentiale ved at få flere seniorer til at arbejde længere, og man vil derfor se nærmere på de 20 anbefalinger.

Blandt andet med at skabe et bedre arbejdsmiljø.

- Vi mener, at et bedre arbejdsmiljø er afgørende for, at færre mennesker bliver slidte eller syge af at gå på arbejde, siger han.

- Det gør også, at de både kan få en god seniortilværelse, men måske også endda, hvis de kunne have lyst, blive ved med at arbejde langt ud over pensionsalderen.

- Det er helt centralt for regeringen, og derfor har vi sagt, at vi har meget høje ambitioner for at forbedre arbejdsmiljøet, siger Peter Hummelgaard.

Regeringen vil også se på anbefalingen om at forenkle pensionssystemet.

- Der er ingen tvivl om, at vi har et meget kompliceret pensionssystem i Danmark. En af de anbefalinger, som tænketanken har givet, er at indtænke en forenkling, og det vil vi også kigge nærmere på, siger Peter Hummelgaard.

Seniortænketanken blev nedsat i 2018 af VLAK-regeringen af Dansk Folkeparti, og den har været anført af den tidligere LO-formand Harald Børsting.

Tænketanken har derudover bestået af otte eksperter og otte fra arbejdsmarkedets parter.

Venstres beskæftigelsesordfører, Hans Andersen, ser positivt på anbefalingerne.

- Vi vil lægge det pres, vi kan, for at sikre, at det her også bliver til virkelighed.

- Det vil jo skabe en mulighed for, at flere får et længere og godt arbejdsliv, og at vores samfundsøkonomi bliver markant bedre. Dermed har vi også råd til den velfærd, vi alle sammen ønsker, siger han.

Læs også