Politik

Canada: Iran skød flyet ned

Canadas premierminister siger, at adskillige oplysninger peger på, at Iran skød passagerfly ned.

Trudeau: Ukrainsk fly blev skudt ned af iransk missil. Video: Reuters/Ritzau Scanpix

Canadas premierminister Justin Trudeau siger torsdag aften, at efterretninger fra både Canada selv samt allierede peger direkte på, at Iran med antiluftskyts skød et passagerfly ned onsdag nat nær Teheran.

En stribe amerikanske og internationale medier har torsdag aften skrevet, at også USA angiveligt tror, at Iran ved en fejl skød det ukrainske passagerfly ned onsdag nat med 176 døde til følge.

Oplysningerne om det amerikanske standpunkt kommer fra anonyme kilder i det amerikanske forsvarsministerium samt en irakisk kilde, men er ikke blevet bekræftet fra officielt af USA.

Trudeau går dog altså skridtet videre og bekræfter oplysningerne.

»Vi har efterretninger fra adskillige kilder - både allierede og os selv - som indikerer, at flyet blev skudt ned af et iransk missil. Det kan have været en fejl,« lyder det torsdag aften fra Trudeau.

Ifølge de oplysninger, som flere medier videregiver, har amerikanske satellitter registreret, at to missiler blev sendt afsted i Iran få minutter før passagerflyet styrtede ned.

USA skal også have opsnappet radarsignaler, der viste, at missilerne havde låst kursen mod passagerflyet.

63 canadiske statsborgere var blandt de omkomne i flystyrtet. Derudover talte de omkomne 82 iranere, 11 ukrainere, 10 svenskere, fire afghanere, tre tyskere og tre briter.

Selvom Trudeau nu siger direkte, at man tror, Iran har skudt flyet ned, understreger han, at der fortsat er behov for en grundig og omfattende undersøgelse, inden konklusionen er endelig.

»Vi har peget på, at det er ekstremt vigtigt med en grundig efterforskning på stedet. Iran har fortalt os, at de er forstående overfor det. Men de foreløbige oplysninger, vi har fået, er klare nok til, at jeg vil dele dem med canadierne nu,« siger Trudeau.

Efterforskere fra Ukraine har endnu ikke fået adgang til nedstyrtningsstedet ved lufthavnen i Teheran, selvom Ukraine, Canada og andre involverede parter understreger, at dette er ekstremt vigtigt.

Iran har også nægtet at udlevere flyets sorte bokse til den amerikanske producent af flyet, Boeing.

Trudeau sagde torsdag, at Iran helt har afvist at lade boksene forlade Iran, men har sagt, at man vil lade ukrainske eksperter få adgang til dem.

Justin Trudeau udtalte også, at det er for tidligt at snakke om, hvad Canada vil gøre, hvis det bliver endeligt bevist, at Iran er ansvarlig for flystyrtet.

»Vores konklusion er baseret på indledende undersøgelser, som understreger behovet for en komplet undersøgelse. Det skridt vil vi tage, før vi træffer andre beslutninger,« lød det fra premierministeren.

Da USA's præsident Donald Trump tidligere torsdag aften kommenterede på hændelsen udtalte han, at »nogen på den anden side kan have begået en fejl.«

Iran afviste allerede torsdag eftermiddag den mulige forklaring om, at flyet var blevet skudt ned.

BRANCHENYT
Læs også