• Opdateret 24/01/2020 kl. 14:51
Politik

Rigsrevisionen: Skattestyrelsen tog »relevante hensyn«, da den indgik forlig med pensionskasser i udbyttesag

Rigsrevisionen har brugt fire måneder på at undersøge et milliardforlig mellem Skattestyrelsen og 61 amerikanske pensionsplaner.

Artiklens øverste billede
I maj 2019 indgik Skattestyrelsen et forlig med 61 amerikanske pensionsplaner om tilbagebetale 1,6 mia. kr., som de ifølge myndighederne uretmæssigt har fået refunderet i udbytteskat. Siden har flere pressehistorier skabt debat om forliget. Foto: Skattestyrelsen.

Skattestyrelsen tog relevante hensyn, da den i maj 2019 indgik et forlig med 61 amerikanske pensionsplaner om tilbagebetaling af 1,6 mia. kr., som pensionsplanerne ifølge myndighederne uretmæssigt havde fået refunderet i udbytteskat.

Sådan hedder det i et notat fra Rigsrevisionen, der også slår fast, at forliget var lovligt.

Men det er også de eneste vurderinger, som Rigsrevisionen har foretaget af forliget i notatet, som Rigsrevisionen betegner som en »faktuel redegørelse«.

Redegørelsen er resultatet af cirka fire måneders undersøgelser, efter at historier i TV2 og Politiken i september 2019 stillede spørgsmålstegn ved Skattestyrelsens forlig.

For eksempel afslørede de to medier, at flere af udbytteskandalens bagmænd havde fået milliardrabat i forbindelse med forliget, fordi de havde fået lov at trække udgifter fra til nogle af sagens øvrige aktører.

Udbyttesagen kom til offentlighedens kendskab i 2015, da skattemyndighederne ifølge eget udsagn havde opdaget, at et netværk af udenlandske selskaber og spekulanter havde drænet statskassen for milliarder af kroner.

I dag menes sagen at have kostet Danmark mindst 12,7 mia. kr., som Skattestyrelsen med bistand fra bl.a. Kammeradvokaten forsøger at få tilbage gennem flere hundrede søgsmål i flere forskellige lande, og forliget fra maj 2019 lignede et regulært gennembrud.

Efter at TV2 og Politiken havde stillet spørgsmålstegn ved forliget bad Folketingets statsrevisorer Rigsrevisionen om at undersøge den fortrolige forligstekst. Undervejs har Skattestyrelsen og Kammeradvokaten redegjort for overvejelserne bag forliget.

»Rigsrevisionen kan ikke vurdere, om beslutningen om at indgå forliget er den bedste, men er enig i, at det er relevante hensyn, som Skattestyrelsen og Kammeradvokaten har ladet indgå i beslutningen,« hedder det i Rigsrevisionens notat.

Fagdirektør i Særlig Kontrol i Skattestyrelsen Steen Bechmann Jacobsen siger, at han er glad for Rigsrevisionens konklusioner:

»Vi har hele tiden ment, at det er et godt forlig for Danmark, og jeg vil igen gerne understrege, at vores opgave i denne sag er at få så mange af mistede penge hjem igen i et civilretligt spor,« siger han og påpeger, at det er Statsadvokaturen for Særlig Økonomisk Kriminalitet (SØIK) - også kendt som bagmandspolitiet - der har til opgave at strafforfølge i det omfang, der er grundlag for dette.

Bagmandspolitiet har efterforsket sagen i fire et halvt år. Indtil videre er det kun lykkedes at få dømt en tidligere skattemedarbejder i en relateret sag samt den tyske bank, North Channel Bank, der i september accepterede at betale en bøde på 110 mio. kr. for sin rolle.

Da statsrevisorerne fredag eftermiddag kommenterede notatet fra Rigsrevisionen lod de forstå, at der ikke var enighed mellem medlemmerne om, hvorvidt forliget er godt eller dårligt. I stedet opfordrede de Folketinget til at tage en debat om, hvor vidt staten altid bør forsøge at få flest mulige penge i kassen, når den har lidt et tab, eller om det har mere værdi at gennemføre retssager for at skabe juridisk præcedens for fremtidige sager.

»Vi noterer faktuelt, hvad der er sket, og så lader vi det være op til den offentlige debat at komme frem til, om forliget var tilfredsstillende. Vi har ikke andre forudsætninger for at vurdere, om det var godt eller ej,« sagde statsrevisorernes næstformand Klaus Frandsen (Rad.).

Skatteminister Morten Bødskov erklærer sig ligesom Skattestyrelsen tilfreds med notatet fra Rigsrevisionen.

»Jeg forstår godt, hvis forliget eller vilkår for forliget har klinget mærkeligt i almindelige danskeres ører. Det er både underlagt fortrolighed, og bygger på en række svære afvejninger. Jeg synes det er positivt, at Rigsrevisionen lader til at have samme udlægning af forliget, som Skattestyrelsen har givet i offentligheden,« siger han.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.