Politik

Banebrydende dom: Klimaaftale har blokeret for udvidelse af Heathrow Lufthavn

Med afsæt i Parisaftalen om klima er en udvidelse af Heathrow Lufthavn kendt ulovlig. Dommen bliver anket.

I Heathrow Lufthavn lander eller letter der cirka 1400 fly hver dag. Det er dermed en af Europas klart mest travle lufthavne. Arkivfoto: AP/Akira Suemori

Hvordan kan man udvide en af verdens i forvejen mest travle lufthavne, hvis man har et ønske om at holde den globale temperaturstigning under 2 grader?

Det har Storbritanniens regering ikke kunnet svare på.

Derfor afgjorde en appeldomstol torsdag, at den parlamentsgodkendte planlagte udvidelse af Heathrow-lufthavnen er ulovlig.

Udvidelsen med en tredje landingsbane har været længe undervejs og er et projekt til 122 mia. kr. Lufthavnens ledelse betegner udvidelsen som strengt nødvendig, da man i årevis har opereret på maksimal kapacitet med omkring 80 mio. passagerer om året.

Både Londons bystyre og lokale borgere har i årevis forsøgt at stoppe udvidelsen, men i sidste ende blev det et søgsmål fra den juridiske klimahandlingsgruppe Plan B, der blev ført til appeldomstolen.

Domstolens nej til en tredje landingsbane baserede sig på, at Storbritannien - ligesom Danmark og et væld af andre lande - har forpligtet sig til Parisaftalen om klima.

Underskrivere af aftalen har forpligtet sig til at forsøge at holde den globale temperaturstigning nær 1,5 grader og som minimum under 2 grader. Domstolen mente ikke, at det var gjort klart, hvordan en tredje landingsbane ville harmonere med temperaturmålene.

Det er ifølge The Guardian første gang i verdenshistorien, at Parisaftalen er blevet brugt som grundlag for en dom.

»Dommen har globale implikationer. For første gang har en domstol bekræftet, at Parisaftalens temperaturmål har bindende virkning,« udtaler juraekspert ved Leiden Universitet i Holland Margaretha Wewerinke-Singh til The Guardian:

Den britiske regering har meddelt, at den ikke vil anke dommen, da den helt og holdent overlader arbejdet med en udvidelse til Heathrow Lufthavn selv.

Lufthavnens ledelse bekræfter, at den som part i sagen anker dommen.

»Appeldomstolen afviste alle appeller mod regeringen - inklusive dem om larm og luftkvalitet - bortset fra én (om klimaforandringer. red.) som kan fikses. Vi vil appelere til højesteret og er sikre på, at vi vinder,« lyder det fra en talsmand for Heathrow ifølge The Guardian.

BRANCHENYT
Læs også