Politik

Flertal udstyrer finansministeren med en blankocheck midt i coronakrisen

Finansudvalget har fredag klædt finansminister Nicolai Wammen på til at være økonomisk rustet overfor en uforudsigelig coronakrise.

Finansminister Nicolai Wammen har her og nu ikke noget bud på den endelige regning for indsatsen mod coronakrisen. Foto: Jens Dresling.

Finansminister Nicolai Wammen har fredag fået nærmest frie hænder til at sætte ind overfor coronakrisen.

Det er sket med godkendelsen af et såkaldt aktstykke, hvor finansministeren har bedt om lov til at lave et ukendt kassedyk i statskassen »med henblik på at afholde enhver ekstraordinær driftsudgift, der vurderes nødvendig for at håndtere udbruddet af covid-19.«

At der er tale om en atypisk situation i forhold den normale håndtering af statsfinanserne, ses ved, at Nicolai Wammen ikke tøver med at slå fast, at han reelt beder om en blankocheck, idet »merudgifterne som følge af forslaget kan ikke opgøres på nuværende tidspunkt«.

Alligevel støtter et flertal i Folketingets finansudvalg op om ministerens anmodning, der f.eks. kan vise sig at skulle dække ekstraudgifter til indkøb i Sundheds- og Ældreministeriet og udgifter til grænsekontrol, fremgår det af aktstykket.

Det gælder dog ikke De Konservative, der modsatte sig ministerens anmodning, fremgår det af hastebehandlingen af aktstykket.

Selv om Venstre støtter anmodningen, er meldingen, at man forventer, at finansministeren viser omhu i pengeforbruget.

Derfor varsler Danmarks næststørste parti, at man vil følge indsatsen tæt, idet der er tale om »en vidtgående bevillingsmæssig beføjelse«.

»Venstre vil derfor følge brugen af beføjelsen tæt,« fremgår det af aktstykket.

Samtidig hæfter Venstres medlemmer af finansudvalget sig især ved, at regeringen har forpligtet sig til at give udvalget en månedlig status over strømmen af ekstra penge, der skal bruges for at holde forretningen Danmark kørende i ly af coronakrisen.

Det fremgår af aktstykket, at der efter tre måneder – altså inden udgangen af juni – gøres status over behovet for at opretholde bemyndigelsen for resten af 2020. En vurdering som Venstre forudsætter, at de øvrige partier i Folketinget inddrages i via finansudvalget.

BRANCHENYT
Læs også