Politik

Regeringen vil oprette garantiordning på 5 mia. kr. for store eksportvirksomheder

EKF skal ifølge et forslag fra regeringen administrere en ny garantiordning for eksportvirksomheder for 5 mia. kr.

Artiklens øverste billede
Erhvervsminister Simon Kollerup (S) har sendt et aktstykke til godkendelse i Folketingets finansudvalg om en ny garantiordning for eksportvirksomheder. Foto: Jens Hartmann Schmidt

Regeringen forsøger at få Folketinget til at godkende en ny garantiordning for store eksportvirksomheder.

Det fremgår af et aktstykke, som erhvervsminister Simon Kollerup har sendt til godkendelse i Folketingets Finansudvalg.

Coronakrisen presser eksportørerne på deres likviditet, og derfor foreslår regeringen, at Danmarks eksportkredit, EKF, skal kunne udstede statsgarantier for 5 mia. kr. overfor virksomhedernes banker for op til 70 pct. af lånet.

Ordningen er målrettet store eksportvirksomheder og leverandører, der forventer at miste over 30 pct. af omsætningen på grund coronakrisen.

Underdirektør i DI Peter Thagesen siger, at han er meget glad for initiativet, fordi de store eksportvirksomheder har følt sig lidt overset i politikernes hjælpepakker til erhvervslivet.

»Virksomhedernes indtjening falder drastisk, og selv store virksomheder, der har været mange år i gamet, bliver presset på likviditeten,« siger Peter Thagesen, der fortæller, at organisationen af samme årsag har efterspurgt en ordning for eksportvirksomhederne.

Om 5 mia. kr. så er nok, har han svært ved at vurdere.

»Ingen af os ved jo, hvor slemt det udvikler sig. Det er lidt work in progress, men nu starter vi et sted, og så må man justere hen ad vejen, hvis det bliver nødvendigt,« siger han.

Erhvervsminister Simon Kollerup siger, at virksomhederne bl.a. bliver ramt af, at de mangler dele til produktionen, eller at de ikke kan få sendt varer afsted til udlandet. Derfor har de svært ved at betale deres regninger.

»Det er både et problem for virksomhederne, men også for de ansatte, der frygter for deres job. Derfor er det godt, at EKF kan træde til nu og give en hjælpende hånd, så vi kan bevare en robust dansk eksportsektor og danske arbejdspladser,« siger Kollerup.

Ordningen kommer oven i en stribe andre garantiordninger, som administreres af EKF og Vækstfonden. De største ordninger administreres af sidstnævnte, der har fået til opgave at yde garantier for 25 mia. kr. til store virksomheder og 17,5 mia. kr. til små og mellemstore virksomheder.

EKF forvalter i forvejen en likviditetskaution for små og mellemstore eksportvirksomheder for 1,25 mia. kr. samt en genforsikringsordning for 1,5 mia. kr.

Direktør Kirstine Damkjær fortæller, at den offentlige institution er klar til at yde virksomhederne den fornødne sikkerhed, når bankerne bliver mere tilbageholdende.

»Ved årsskiftet var vi fulde af optimisme, men den er pludselig afløst af usikkerhed, likviditetsproblemer og afskedigelser i de danske virksomheder,« siger hun.

KPMG har også advaret Folketinget om likviditetsudfordringer for eksporterhvervet og påpeget, at eksportvirksomhederne intet får ud af, at regeringen har udskudt betalingsfristerne for moms, fordi en stor del af eksporten foregår uden moms.

Derfor foreslår KPMG en genindførelse af attraktive statslån, der indtil 2018 var en del af den såkaldt eksportmomsordning. En genindførelse vil frigive et tocifret milliardbeløb i likviditet til eksporterhvervet, vurderer KPMG.

Skatteminister Morten Bødskov oplyser i en email, at han er glad for dialogen med erhvervslivet om, hvilke tiltag, der hjælper dem og lønmodtagerne gennem krisen, og at forslaget vil indgå i regeringens løbende overvejelser.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.