Myanmar har løsladt 25.000 indsatte - men politiske fanger forbliver bag tremmer
Fredag benådede Myanmars præsident en fjerdedel af landets indsatte som led i en nytårsfejring, men kun et fåtal af de politiske fanger fik lov til at komme på fri fod, skriver flere menneskerettighedsorganisationer.
Fredag løslod myndighederne i Myanmar næsten 25.000 indsatte for at lette presset på landets overfyldte fængsler og mindske risikoen for et udbrud af coronavirus. Det skete i forbindelse med, at landet fejrer sit nytår.
Det skriver nyhedsbureauet AFP.
Hvert år plejer det sydøstasiatiske land at fejre sit nytår ved at give amnesti til tusinder af indsatte, men i år er et rekordstort antal blevet sat på fri fod. Der er tale om mere end en fjerdedel af alle landets indsatte.
»For at markere Myanmars nytår og respektere humanitær årsager og fred i befolkningens sind, benåder præsidenten i alt 24.896 indsatte fra forskellige fængsler,« står der i en erklæring udsendt af regeringen.
Nyhedsbureauet AFP rapporterede om menneskemængder, som mødte op ude foran landets fængsler med håbet om at se deres familiemedlemmer. Flere havde blomster med, og folk brød ud i glæde, da de så deres slægtninge.
Menneskerettighedsorganisationen Amnesty International beskylder dog Myanmar for at udelukke politiske fanger fra at blive benådet.
»Det er rystende, at samvittighedsfanger og fredelige aktivister i store træk blev ekskluderet fra gårsdagens præsidentielle amnesti,« udtaler Clare Algar, chef for forskning og politik i Amnesty International, i en pressemeddelelse.
»De bør ikke sidde i fængsel i første omgang og er ofre for undertrykkelse, chikane og vilkårlige arrestationer af myndighederne i Myanmar, både den civilt ledede regering og militæret,« siger hun.
Amnesty International mener, at der er en overhængende fare for smitteudbrud i Myanmars fængsler, som Clare Algar siger er præget af dårlig hygiejne og sanitære forhold og mangler adgang til basale sundhedsydelser.
Kæresten vil have ham løsladt: Julian Assange blev far til to, mens han var i politisk asyl
Hun henviser desuden til FN’s højkommissær for menneskerettigheder, som har advaret mod ”katastrofale” konsekvenser, hvis der ikke bliver taget hånd om problemet med overfyldte fængsler under udbruddet af coronavirus.
Ifølge Assistance Association for Political Prisoners (AAPP) blev 12 ud af i alt 76 fanger registreret som "samvittighedsfanger" løsladt i masseløsladelsen.
Før benådningen var der mere end 100.000 mennesker bag tremmer i Myanmars fængsler, som har plads til 62.000 indsatte, ifølge Human Rights Watch. Landet har ifølge seneste officielle opgørelse 107 bekræftede smittetilfælde og fem dødsfald.