Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Træt af topskat? Så håb, at resten af feriepengene først kommer næste år

145.000 flere danskere står til at skulle betale topskat, hvis politikerne ender med at sende alle fem ugers indefrosne feriepenge til udbetaling i år.

Corona rammer verden
De første tre ugers ekstra feriepenge kan fra tirsdag ansøges via hjemmesiden borger.dk. Arkivfoto: Asger Ryø Borberg.

De første tre uger af danskerne ekstra feriepenge for i år er netop frigivet til udbetaling. Men regeringen er under pres fra både sine støttepartier og de borgerlige partier for også at sende de sidste to uger af de særlige feriepenge for i år til udbetaling.

Men hvis samtlige fem ugers ekstra feriepenge kommer til udbetaling i år, ryger 145.000 danskere, som i dag ikke betaler topskat, op over topskattegrænsen og vil skulle betale topskat af feriepengene.

Det viser beregninger fra den borgerlig-liberale tænketank Cepos.

Omvendt slipper 60.000 danskere for at betale topskat af de sidste to ugers feriepenge, hvis politikerne venter til næste år med at udbetale den sidste del af pengene.

Cheføkonom i Cepos, Mads Lundby Hansen, så allerhelst, at regeringen opkrævede en flad skat på 38 pct. af feriepengene, sådan som Fagbevægelsens Hovedorganisation har krævet - og hævdet, at der eksisterer en gammel aftale om. Dermed ville ingen skulle betale topskat af feriepengene.

Alternativt er det en fordel af dele udbetalingen over to skatteår.

»Min foretrukne løsning er at udbetale de to sidste ugers feriepenge så hurtigt, det er praktisk muligt, men med en lav skat på 38 pct. Så er der ingen, der rammes af topskatten. Hvis regeringen ikke vil det, og feriepengene først udbetales næste år, er det positivt, at 60.000 slipper ud af topskatten,« siger han.

Trods fagbevægelsens indvendinger har regeringen med støtte fra De Radikale, Enhedslisten og SF valgt at behandle feriepengene som almindelig indkomst og dermed opkræve topskat hos alle, der i år kommer op over en indkomst på 577.000 kr. før AM-bidrag.

Bl.a. De Konservative har krævet, at alle fem ugers feriepenge kommer til udbetaling hurtigst muligt og gerne i år.

Erhvervsordfører Mona Juul understreger, at det stadig er partiets holdning, men at danskerne selv skal have mulighed for at vælge, om den sidste del af feriepenge skal udbetales i år eller næste år.

»Vi har hele tiden været imod, at man skal betale topskat af feriepengene, så hvis nogen kan slippe ved at vente til næste år, er det værd at tage med,« siger hun.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard mener først, at det er muligt at udbetale de sidste to ugers feriepenge næste år. Det skyldes, at arbejdsgiverne har indtil nytår til at indberette til staten, hvor meget hver enkelt medarbejder har optjent.

»Vi skal have en politisk drøftelse af, hvad der skal ske med de sidste to ugers feriepenge. Regeringen har intet ønske om at holde på folks penge, men feriepengene skal være indberettet først,« siger han.

De første tre ugers feriepenge udbetales på et skøn, og de sidste to uger fungerer som buffer, der kan modregnes i, hvis arbejdsgiverens indberetning viser, at der er udbetalt for meget. Hvis alle pengene udbetales inden nytår, er den buffer væk.

At danskerne overhovedet optjener fem ugers ekstra feriepenge i år skyldes overgangen til en ny ferielov og måden at optjene ferie på. Oprindeligt skulle de op imod 100 mia. kr. have været indefrosset i en ny stor statslig fond hos LD Fonde, indtil den enkelte gik på pension. Men et bredt politisk flertal besluttede tidligere på året at udbetale de første tre ugers feriepenge nu for at sætte gang i dansk økonomi under coronakrisen.

Muligheden for at få de første tre ugers feriepenge udbetalt blev tirsdag morgen åbnet via ansøgning på hjemmesiden borger.dk.

BRANCHENYT
Læs også