Politik

Fødevarestyrelsen forsøgte at advare om manglende lovhjemmel til minkaflivning lige inden, Mette Frederiksen afholdt pressemøde

Fødevarestyrelsen forsøgte kort før et pressemøde 4. november at advare om, at der ikke var hjemmel til at aflive alle mink i Danmark herunder raske mink og mink udenfor risikozonen.

4. november meddelte Mette Frederiksen og Mogens Jensen på et pressemøde, at alle danske mink skulle aflives - kort inden pressemødet forsøgte Fødevarestyrelsen at advare om, at der ikke var lovgrundlag for hele beslutningen. Arkivfoto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix)

Den 4. november meddelte Mette Frederiksen og Mogens Jensen, at alle danske mink skulle aflives - en ordre der viste sig at være i strid med loven, fordi er ikke er lovhjemmel til at kræve raske mink aflivet.

I den redegørelse, der onsdag er udsendt om sagen, viser det sig nu, at Fødevarestyrelsen faktisk prøvede at advare om problemet, kort før statsministeren og fødevareministeren startede pressemødet.

Såden lyder det i redegørelsen, som Jyllands-Posten har adgang til:

»Lidt senere på eftermiddagen – kort før pressemødet kl. 16.00 – sender Miljø- og Fødevareministeriet en mail til Justitsministeriet, hvoraf det fremgår, at Fødevarestyrelsen ønsker en kontakt til Justitsministeriet, fordi styrelsen ikke mener, at hjemlen kan udbredes til hele landet. Justitsministeriet besvarer umiddelbart herefter mailen og angiver en kontaktperson.

Herefter er tidlinjen ifølge redegørelsen denne:

»Statsministeriet sender udkast til statsministerens indledning til pressemødet til faktatjek i Justitsministeriet, Miljø- og Fødevareministeriet, Sundheds- og Ældreministeriet og Erhvervsministeriet. Indledningen cleares af de pågældende ministerier. Kl. 16.00 afholder regeringen et virtuelt pressemøde, hvor bl.a. statsministeren, fødevareministeren, erhvervsministeren og sundheds- og ældreministeren er til stede.

Det tilkendegives bl.a. på pressemødet, at alle mink skal aflives, også avlsdyr. Ingen af de ministre, der deltager på pressemødet, eller departementschefer i de berørte ministerier er orienteret om drøftelserne om hjemmelsspørgsmålet i forhold til at udvide den hidtidige indsats med aflivning af mink til hele landet.«

Det er Miljø- og Fødevareministeriets departementschef, der før pressemødet godkendte de notater om blandt andet lovhjemmel, som både statsministeren og fødevareministeren fik udleveret.

I redegørelsen fremgår det, at fødevareministeriets departementschef deltog i et møde om aftenen 4. november efter pressemødet, hvor konklusionen blev, at der ikke var lovhjemmel til aflivningen af raske mink uden for smittezoner.

Det bekræftede Justitsministeriet dagen efter, også var opfattelsen her. Alligevel blev Mogens Jensen som den første minister først varskoet om dette om eftermiddagen lørdag den 7. november. Herfra gik der endnu længere tid, inden Mette Frederiksen blev informeret - og endnu længere tid, inden landets minkavlere 10. november fra Fødevarestyrelsen fik et korrigeret brev om aflivningerne.

Som konsekvens af sagen har Mogens Jensen valgt at stoppe som fødevareminister.

BRANCHENYT
Læs også