Politik

Mette Frederiksen afviser at have brudt grundloven i minksagen

En samlet opposition har kaldt statsministeren i folketingssalen til en hasteforespørgsel om om minksagen.

Statsminister Mette Frederiksen (S) under hasteforespørgslen om beslutningsprocessen bag den landsdækkende aflivning af mink. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Statsminister Mette Frederiksen (S) under hasteforespørgslen om beslutningsprocessen bag den landsdækkende aflivning af mink. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Statsminister Mette Frederiksen er under beskydning for regeringens manglende lovhjemmel til at kræve alle danske mink aflivet.

Flere oppositionspolitikere har anklaget hende for »grundlovsbrud«.

Men dén kritik holder ikke, siger Mette Frederiksen under en hasteforespørgselsdebat i Folketinget onsdag.

»De påstande, som fyger i luften, om at jeg skulle have brudt loven eller endda begået et grundlovsbrud. Det er simpelthen forkert,« siger Mette Frederiksen og kalder det en »absurd påstand« at S-regeringen skulle have et mere afslappet og mindre respektfuldt forhold til grundloven end andre partier.

Justitsministeriet har i en notits om minksagen afvist, at regeringen gav en »ulovlig ordre«, da Mette Frederiksen på et pressemøde 4. november sagde, at alle mink skulle aflives.

Udtalelser på pressemøder kan nemlig slet ikke udgøre en »ordre« i juridisk forstand, da de ikke har retsvirkning for borgere, påpeger ministeriet.

Justitsminister Nick Hækkerup bakker sin statsminister op:

»Der er ikke tale om lovbrud. Der er ikke tale om grundlovsbrud,« siger han.

Ikke desto mindre beskriver flere borgerlige politikere regeringens handlinger i minksagen som et lovbrud.

Fastholder beslutning

Mette Frederiksen har beklaget regeringens fejl, men har fastholdt, at beslutningen om af aflive mink var den rigtige af hensyn til folkesundheden. Det synspunkt gentager hun under forespørgselsdebatten.

Hun siger også, at det var Mogens Jensen ansvar som daværende fødevareminister at få rettet op på fejlene og få kommunikeret sagens rette sammenhæng ud til minkavlerne.

»Det her handler ikke om at skubbe ansvaret fra sig. Det er sådan en regering og det danske ministerstyrer fungerer i Danmark,« siger Mette Frederiksen.

Statsministeren er indkaldt for at svare på spørgsmål om regeringens håndtering af aflivningerne, som viste sig ikke at have tilstrækkelig lovhjemmel.

Der var lovhjemmel til at kræve smittede mink aflivet samt mink i smittezonerne i en radius af 7,8 km. rundt om de smittede besætninger. Men regeringen kunne ikke påbyde at raske mink uden for smittezonerne, skulle slås ned.

Det er en samlet opposition, der står bag indkaldelsen til hasteforespørgsel.

Både Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl og den konservative formand Søren Pape Poulsen, kritiserer Mette Frederiksen for ikke straks at gribe ind og stoppe aflivningerne, da hun søndag den 8. november blev klar over, at lovhjemlen manglede.

Sagen tyder på, at Mette Frederiksen ikke har levet op til sin tilsynspligt som statsminister, mener Jakob Ellemann-Jensen. Han anklager også regeringen for med dens handlinger i minksagen at have svækket tilliden til det politiske Danmark.

Kendte ikke mail til minkavlere

Myndighedernes kommunikation til minkavlerne har fået hård kritik.

Justitsministeriet har i en notits skrevet, at minkavlerne uden for smittezonerne kunne få indtryk af at aflivning af alle mink var et påbud, som myndighederne kunne gennemtvinge - selvom der ikke var lovgrundlag.

For eksempel optrådte ordet »skal« over 30 gange i den mail, som Fødevarestyrelsen sendte ud til alle minkavlere fredag den 6. november, to dage efter regeringens oprindelige pressemøde.

Først den 10. november fik minkavlerne en officiel mail om, at der ikke var lovhjemmel til at kræve raske mink uden for sikkerhedszonerne aflivet.

Mette Frederiksen siger, at hun først blev bekendt med den første mail til minkavlerne den 10. november. Altså da mail nr. to med rettelsen var sendt ud.

BRANCHENYT
Læs også