Serier

Bekymrende tal fra vores naboland - her er smitten værst i Europa

Målt som gennemsnit over den seneste uge har Danmark et højere smittetal end lande Tyskland, Storbritannien, Frankrig og Spanien.

Corona rammer verden
Graf: Johns Hopkins University/Our World in Data

De danske myndigheder varslede mandag en række nye restriktioner, der bl.a. betyder delvise nedlukninger af landets største byer, skolelukninger og et stop for indendørs kultur- og idrætsliv.

Restriktionerne kommer på baggrund af et smittetal, der ligger over de fleste andre europæiske lande, viser tal fra statistikbanken Our World in Data, der samler coronatal fra verdens lande.

Målt som gennemsnit over den seneste uge har Danmark nu højere smittetal per million indbyggere end lande som Tyskland, Storbritannien, Frankrig og Spanien.

Imidlertid er det danske smittetal beskedent sammenlignet med tallet i Sverige, som har store problemer med at inddæmme smitten.

Den 6. december var der 506 smittede svenskere per million indbyggere, og smittespredningen skaber bekymring i vores naboland, som også stikker negativt ud i forhold de andre nordiske lande.

»Det er skræmmende. Naturligvis må man tolke tallene lidt forsigtigt med tanke på, at vi registrerer og tester enormt meget i Sverige lige nu. Det tror jeg ikke, at man gør på samme måde i alle andre lande. Men det er nogle bekymrende tal, at vi ligger så ekstremt højt,« siger overlæge Johan Styrid, der er overlæge på sygehuset Danderyd, til den svenske avis Aftonbladet.

Målt på antal døde med coronavirus, ligger Sverige dog stadig noget under tallet i eksempelvis Italien og Østeuropa. Det kan dog være vanskeligt at sammenligne alle landene, da der er forskellige måde at opgøre dødsfald og smittetal på.

Også tallet for indlagte på de svenske intensivafdelinger har i den seneste uge ligget relativt stabilt, men tidligere mandag advarede læger på Skånes universitetssygehus over for SVT om, at antallet af indlagte coronapatienter »eskalerer hurtigt«.

Europas duks hvad angår coronasmitte er lige nu Island, der har det laveste antal nye smittede i den seneste uge.

I Island toppede antallet af nye smittede i midten af oktober, men efter at en række restriktioner blev iværksat i landet, herunder strenge regler for selvisolation, er tallet i løbet af den seneste måned blevet banket ned.

Også i Norge, Finland og Irland har man i december set relativt begrænset smitte.

BRANCHENYT
Læs også