Politik

SF og Enhedslisten vil stemme for rigsretssag mod Inger Støjberg

Flere partier støtter en rigsretssag mod den tidligere Venstre-minister, men S og V er stadig uafklarede.

Enhedslisten har svært ved at se »hvordan man kan komme uden om en rigsretssag« mod Støjberg efter anbefalingen fra Folketingets uvildige advokater. Foto: Jens Dresling

Yderligere to partier melder nu klart ud, at tidligere udlændingeminister Inger Støjberg (V) bør stilles for en rigsret.

Det drejer sig om SF og Enhedslisten, som efter at have lyttet til to uvildige advokaters gennemgang af kritikpunkterne mod Inger Støjberg, nu erklærer deres støtte til at rejse tiltale.

»Ud fra hvad jeg har hørt fra de to advokater i dag, så mener jeg, at der er basis for en rigsret, og også at der er en sandsynlighed for, at der kan ske en domfældelse i sagen,« siger SF’s retsordfører Karina Lorentzen til Jyllands-Posten.

»SF’s anbefaling er derfor, at vi går skridtet videre og sætter gang i forløbet,« tilføjer hun.

Samtidig bekræfter Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund, over for Ritzau, at Liste Ø er nået frem til samme konklusion.

»For mig at se er der ingen tvivl om, at Inger Støjberg bør stilles for en rigsret.«

»Det har været vigtigt for os i Enhedslisten at være grundige. Men nu er der ingen tvivl. Vi har været ude i alle hjørner, vi har afpolitiseret sagen. Nu må der komme en rigsretssag,« siger Rosa Lund.

Udmeldingerne kommer efter, de to advokater – Jon Lauritzen og Anne Birgitte Gammeljord, som er udpeget af Advokatrådet – har gennemgået Instrukskommissionens beretning og konkluderet, at der er grundlag for en rigsretssag, og at der er en »rimelig formodning« om, at Inger Støjberg vil blive dømt, hvis Instrukskommissionens udlægning af sagen står til troende.

Samtidig vurderer de to advokater, at Inger Støjbergs adfærd har været så kritisabel, at hun har brudt ministeransvarlighedsloven.

Socialdemokratiet afventer

Endnu er der ikke flertal i Folketinget for at rejse tiltale med Inger Støjberg i sagen om de ulovlige adskillelser af unge asylpar tilbage i 2016, hvor Støjberg var udlændingeminister.

Socialdemokratiet, som sidder med de afgørende mandater, har endnu ikke taget stilling. Det har Venstre og De Konservative heller ikke.

Venstre vil først diskutere sagen samlet på et gruppemøde i begyndelsen af næste uge.

Men ud over SF og EL bakker foreløbigt De Radikale, Liberal Alliance og Alternativet op om en rigsretssag.

Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige er modstandere af en rigsretssag.

Forløbet er »en skandale«

Støjberg-sagen stammer fra begyndelsen af 2016, hvor Inger Støjberg beordrede unge asylpar, hvor den ene part var mindreårig, tvangsadskilt på danske asylcentre.

Ordningen kom til at foregå uden mulighed for undtagelser og individuelle vurderinger. Og blandt andet på den baggrund, konkluderede Instrukskommissionen i december, at adskillelserne var »klart ulovlige«.

Ifølge Karina Lorentzen burde sagen have været endevendt langt tidligere. Men det borgerlige flertal med Dansk Folkeparti som støtteparti holdt hånden over Inger Støjberg i hele sidste regeringsperiode.

»For SF er det en meget principiel sag, at man som minister handler indenfor lovens rammer. Det er i sig selv en skandale, at et flertal i lang tid spærrede for, at vi fik en ordentlig undersøgelse. Nu er vi nået dertil, hvor vi må trække en streg i sandet og sige, at Rigsretten må vurdere det videre forløb, og så er det op til den, om der i sidste ende kan fældes en dom,« siger Karina Lorentzen.

Ved en rigsretssag er det formelt Folketinget, der fungerer som anklager.

Det foregår ved, at et flertal skal vedtage et beslutningsforslag, som udgør anklageskriftet mod Inger Støjberg i en eventuel rigsretssag.

BRANCHENYT
Læs også