Politik

Smartmatic sagsøger Fox News og Rudy Giuliani for 16 milliarder

Smartmatic vil hive Trump-advokater, Fox Corporation og en række tv-værter i New Yorks højesteret for æreskrænkelser.

Den tidligere borgmester i New York City Rudy Giuliani ser frem til retssagen mod Smartmatic. Foto: REUTERS/Brian Snyder

Den amerikanske tech-virksomhed Smartmatic sagsøger Fox Corporation, Fox News og flere af netværkets værter samt Trump-advokaterne Rudy Giuliani og Sidney Powell for at sprede falsk information om valgsvindel i forbindelse med det amerikanske præsidentvalg sidste år. Det skriver CNN.

»Vi har intet valg,« siger Smartmatics adm. direktør Antonio Mugica, som i 2000 var med til at grundlægge softwarevirksomheden, til CNN.

»Den misinformationskampagne, som er blevet lanceret imod os, er ødelæggende. Det truer vores eksistens, og vi bliver nødt til at gøre noget.«

Smartmatic stod for teknologien bag stemmeoptællingen i dele af USA under præsidentvalget i november. Sidenhen, mener de, har Trump-tilhængere gjort dem til syndebukke for valgresultatet, hvor Joe Biden fik flere stemmer, end nogen amerikansk præsident tidligere er valgt med.

I slutningen af januar sagsøgte Dominion Voting Systems ekspræsident Trumps personlige advokat, Giuliani, for 1,3 mia. dollars på et lignende grundlag.

Smartmatic har fulgt trop ved at indgive en række anklager og et krav om 2,7 mia. dollars til New Yorks højesteret. Foruden Giuliano og Powell står Fox-koncernen samt dets tv-værter Lou Dobbs, Maria Bartiromo og Jeanine Pirro for skud.

Anklageskriftet begynder i en tone, som indikerer, hvad folkene bag Smartmatic mener om de, der stadig nægter, at Joe Biden vandt præsidentvalget på retfærdig vis.

»Jorden er rund. To plus to er lige med fire. Joe Biden og Kamala Harris vandt præsident- og vicepræsidentvalget i 2020. Valget blev ikke stjålet, rigget eller fikset,« står der i introduktionen til det knap 300 sider lange anklageskrift.

Det er ikke småpenge, Smartmatic ønsker som kompensation for deres blakkede ry. Hele 2,7 mia. dollars, svarende til over 16 mia. kr., håber de at hive ud af lommerne på de anklagede.

Det bekymrer dog ikke den tidligere borgmester i New York City Rudy Giuliani, som har meddelt, at han ser frem til retssagen. Han betragter det som en gylden mulighed for at opdage uregelmæssigheder, skriver CNN.

Smartmatic håber, udover at få 2,7 mia. dollars, at de anklagede vil blive pålagt at tilbagetrække samtlige af de æreskrænkende udtalelser, som Rudy Giuliani, Sidney Powell og en stribe Fox News-værter har stået for.

Sidney Powell, som især er kendt for at forsvare den tidligere forsvarsgeneral Michael Flynn, har udtalt, at hun endnu ikke har modtaget notits om søgsmålet, men at hun anser det for værende endnu en politisk manøvre fra den radikale venstrefløj.

Fox står ifølge The New York Times ved sin dækning af 2020-valgkampen og vil forsvare sig med alt, de har.

Læs også