Politik

Mette Frederiksen om genåbning: Der er udfordringer, bøvl og paradokser. Sådan er det

Mette Frederiksen var torsdag taget på tur for at observere en af de seneste genåbninger af samfundet.

Statsminister Mette Frederiksen talte også med butiksansatte og corona-vagter under sit besøg i SlotsArkaderne i Hillerød. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Statsminister Mette Frederiksen besøger Vallekilde Højskole, onsdag den 14. april 2021. Vallekilde Højskole var lukket ned i forbindelse med corona pandemien, men er nu genåbnet.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

Torsdag formiddag var statsminister Mette Frederiksen draget til Hillerød for at se, hvordan det gik med genåbningen af det lokale storcenter.

Hendes konklusion overfor den fremmødte presse blev, at hun var både imponeret og betrygget.

Men hvad så med de andre dele af genåbningen - imponerer de statsministeren lige så meget?

Det blev der spurgt til, fordi der blandt andet har været kritik af reglen, som pålægger gæster i de genåbnede restauranter, barer og cafeer at reservere plads 30 minutter før ankomst.

Der har også været historier om, at flere skoler føler sig ude af stand til at byde alle elever velkommen tilbage til fysisk fremmøde alle ugens dage. Det gør de, fordi det er pålagt, at 5.-8. klasse hver anden uge kun må have fysisk fremmøde, hvis det er til udendørs undervisning - noget som nogle skoler ikke mener at have plads til.

Statsministeren svarede:

»Der er masser af udfordringer. Der er masser af bøvl. Og der er masser af paradokser. Det er der, når man åbner samfundet. Jeg kan ikke stå og love, at vi kan rykke alting frem, for hvis vi åbner for hurtigt, risikerer vi at måtte lukke igen.«

Hun forklarede også, som hun har gjort før, at hun ikke selv har de store problemer med at affinde sig med at bruge mundbind eller følge de andre restriktioner, der gælder.

Heller ikke reglen om de 30 minutters forudgående reservationstid betragter hun som et væsentligt benspænd.

»Det handler ikke specifikt om barerne eller restauranterne. Det handler om at holde aktiviteten nede. Så må jeg sige for egen regning, at det er ikke et stort indgreb, at jeg skal ringe og bestille bord en halv time før,« sagde Mette Frederiksen og fortsatte:

»Jeg tror, man skal huske proportionerne. Store dele af Europa er ved at lukke ned. Vi er ved at lukke op, og restriktionerne bliver heldigvis færre og færre.«

Den seneste runde af genåbningen fandt sted onsdag, og som led i genåbningsaftalen mellem alle Folketingets partier undtagen Nye Borgerlige, vil det næste trin af genåbningen finde sted 6. maj. Selvom der i aftalen er nævnt mulige konkrete tiltag, der kan ske denne dag, er det op til politisk forhandling, om der skal ændres i tempoet.

BRANCHENYT
Læs også