Politik

Mandag kan blive norsk skæbnedag for Astrazeneca-vaccinen

Den norske sundhedsmyndighed Folkehelseinstituttet anbefalede allerede tilbage i april, at vaccinen bør ikke genoptages.

Bent Høie (Højre) nedsatte tilbage i midten af april en ekspertgruppe, der bl.a. skal vurdere, hvad en suspendering af Astrazeneca-vaccinen vil betyde for genåbningen af landet. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Skal nordmændene tilbydes et stik med covid-19-vaccinen fra Astrazeneca, eller skal landet følge Danmark trop og helt suspendere brugen?

Det spørgsmål kommer landets borgere en del tættere på at få svar på mandag. Det skriver Aftenposten.

Her oprinder den udmeldte skæringsdato nemlig for, at en ekspertgruppe skal fremlægge sine konklusioner om fremtidig brug af vaccinen, hvis stik i sjældne tilfælde kan forårsage alvorlige blodpropper i hjernen.

Brugen af Astrazeneca-vaccinen har siden den 11. marts været sat i bero i landet, og siden er beslutningen om, hvorvidt den skal droppes eller ej, blevet udskudt. For at kvalificere beslutningen nedsatte Norges sundhedsministerium en ekspertgruppe, der bl.a. skal kaste lys over, hvad en eventuel suspendering vil betyde for den norske genåbning. Senest den 10. maj - altså mandag - skal de fremlægge rapporten.

Gruppen har desuden også undersøgt konsekvenserne ved at tage Johnson & Johnson-vaccinen ud af det norske vaccineprogram, som det ligeledes er tilfældet herhjemme.

Tilbage den 15. april meddelte Folkehelseinstituttet (FHI), der er Norges pendant til Sundhedsstyrelsen, at der er »større risiko knyttet til Astrazeneca-vaccinen end til Covid-19-sygdom i Norge«, og at instituttet derfor anbefaler at stoppe videre brug af vaccinen.

»Siden det er få, som dør af Covid-19 i Norge, så vil risikoen for at dø ved at lade sig vaccinere med Astrazeneca-vaccinen være større end risikoen for at dø af sygdommen, særlig for yngre personer,« udtalte Geir Bukholm, smittekontroldirektør i FHI i den forbindelse.

Den udmelding var Norges Sundhedsminister, Bent Høie fra regeringspartiet Højre, dog ikke enig i. Ved samme pressemøde efterlyste han yderligere viden om vaccinen.

»Jeg er bekymret for virkningen af en udsættelse af vaccineringen og for genåbningen af det norske samfund og de konsekvenser, det kan få for den norske befolkning og det norske samfund,« sagde ministeren.

Hvorvidt Norge bliver det andet land i verden - udover Danmark - der tager vaccinen eller vaccinerne ud af deres vaccinationsprogram, skal parterne tage bestik af efter, at rapporten er fremlagt.

Det var netop et forskningssamarbejde mellem Danmark og Norge, som Søren Brostrøm begrundede den danske suspendering med, da den danske beslutning blev offentliggjort. Studiet, der kortlagde bivirkningerne ved vaccinen, konkluderede således, at risikoen for at få en af de alvorlige blodpropper - i fagsprog VITT-syndrom - var 1 til 40.000 ved Astrazeneca-vaccinen.

På baggrund af den da- og nuværende smittesituation i Danmark, vurderede sundhedsmyndighederne altså, at det ikke var værd at løbe den risiko. Det blev dog understreget, at hvis smittesituationen ændrer sig til det værre, vil man ikke tøve med at genoptage brugen af vaccinen, da den anses som sikker.

Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) fastslog tidligere på året, at der var en sammenhæng mellem blodpropperne og vaccinen, men fastholdt anbefalingen om at bruge vaccinen.

Tidligere søndag kom det frem, at EU ikke har fornyet sine bestillinger af Astrazeneca-vaccinen efter juni. Det meddelte Thierry Breton, der er kommissær for det indre marked. Det sker bl.a. efter, at EU har anlagt et søgsmål mod medicinalvirksomheden bl.a. for ikke at leve op til de lovede - og bestilte - leveringer til EU-landene.

I stedet har EU indgået en kontrakt med BioNTech og Pfizer, der giver mulighed for køb af yderligere 900 millioner vaccinedoser, som skal sikre vacciner frem til 2023. Dermed har EU indgået kontrakter om køb af i alt 1,8 milliarder doser i perioden 2021-2021 til EU-landendes godt 447 mio. indbyggere.

Få mere udlandsnyt i ørerne med ”Verdenshjørner”. Lyt til de seneste episoder herunder.

Læs også