Politik

Se Udenrigsministeriets opdaterede rejsevejledning

Udenrigsministeriet har med sin opdaterede rejsevejledning farvet en række nye lande og regioner i Europa gule. Dermed er de åbne for indrejse.

Det bliver nu muligt at køre over grænsen og købe ind i grænsebutikkerne, der har indkaldt ekstra personale og fyldt hylderne op.  Arkivfoto: Anders Brohus

Fra lørdag kl. 16 åbner endnu en lille bid af verden for rejselystne danskere. Det viser den opdaterede rejsevejledning fra Udenrigsministeriet.

Det bliver fremover muligt at rejse ind i Rumænien og de tre italienske regioner Sardinien, Molise nord for Napoli og regionen Friuli-Venezia-Giulia nord for Venedig. Selve Venedig med de kendte gondoler i kanalerne er dog ikke inkluderet i den regionale genåbning.

Desuden ændrer den polske region Podkarpackie i den sydøstlige del af landet tæt på grænsen til Ukraine og Slovakiet farve fra orange til gult. Det samme gælder Burgenland syd for Østrigs hovedstad, Wien.

Og så bliver der grønt lys til alle dem, der har trippet for at spænde traileren på bilen, køre til grænsen og handle sodavand, Nutella, og hvad grænsehandelshjertet ellers begærer. Hele Slesvig-Holsten farves nemlig gult, hvilket indikerer, at man blot skal udvise forsigtighed ved indrejse.

Fakta: Disse områder og lande er åbne for rejser

Udenrigsministeriet har fredag lempet sine rejsevejledninger.

Det betyder, at der åbnes for ferierejser til en række lande i Europa, uden at man ifølge loven skal gå i karantæne, når man kommer hjem.

I forhold til sidste uge er der åbnet for rejser til hele Rumænien, tre regioner i Italien samt en region i henholdsvis Tyskland, Polen og Østrig.

Her er et overblik over, hvilke lande og områder der er åbne for rejser.

Ændringerne gælder fra lørdag 22. maj klokken 16.00:

Tyskland (dele af landet):

- Slesvig-Holsten.

Spanien (dele af landet):

- De Baleariske Øer - herunder Mallorca.

- De Kanariske Øer.

- Valencia.

- Murcia.

- Extremadura.

- Galicien.

- Asturien.

- Ceuta.

Portugal (hele landet).

Italien (dele af landet):

- Sardinien.

- Friuli-Venezia Giulia

- Molise.

Østrig (dele af landet):

- Burgenland.

Polen:

Malta (hele landet).

** Et af kriterierne for, hvornår de danske myndigheder åbner for karantænefri rejser til et land eller en region, er, at der inden for en uge skal have været færre smittede end 50 per 100.000 indbyggere i landet eller regionen.

Stiger det til 60 smittede per 100.000 eller derover, bliver det igen orange. Tidligere har grænsen været henholdsvis 20 og 30.

For at et land kan blive rødt i Udenrigsministeriets rejsevejledninger, skal der blandt andet være mere end 300 smittede per 100.000 indbyggere i en uge i en region eller et land. I så fald frarådes også erhvervsrejser.

Udenrigsministeriets rejsevejledninger er netop vejledende. Det er altså ikke ulovligt at tage til et orange eller rødt land.

Kilde: Udenrigsministeriet.

Inden fredagens opdatering af rejsevejledningerne var det muligt at rejse til Malta samt en række regioner i Spanien og Portugal.

I Spanien gælder det bl.a. Mallorca og Ibiza og andre småøer i gruppen De Baleariske Øer, ligesom også Gran Canaria, Lanzarote, Tenerife m.fl. i gruppen De Kanariske Øer.

Af landfaste spanske regioner er Asturien, Extremadura, Galicien, Murcia og Valencia ligeledes farvet gul. Og også den spanke by Ceuta, selv om den ligger i det nordlige Marokko.

For Portugal gælder det rejsemål som Azorerne og Madeira.

Fakta: Man må maks bringe 110 liter øl hjem fra grænsen

Fra lørdag åbner grænsen til Tyskland igen. Det kan føre til, at mange danskere tager ned over grænsen for at købe ind.

Hvis man bringer varer købt sydfra med tilbage til Danmark, kan det være godt at vide, hvor meget øl og spiritus man må bringe med over grænsen.

Se her, hvad og meget hvor man må have med hjem fra udlandet:

Inden for EU:

  • Øl og ølbaseret cider: 110 liter.
  • Spiritus og hedvin: 10 liter for spiritus på over 22 procent alkohol. 20 liter for hedvin på eller under 22 procent alkohol - for eksempel portvin, sherry eller champagne.
  • Bordvin som rød-, hvid- eller rosévin: 90 liter.
  • Cigaretter: 800 styks.

Uden for EU:

  • Øl og ølbaseret cider: 16 liter.
  • Spiritus og hedvin: 1 liter for spiritus på over 22 procent alkohol. 2 liter for hedvin på eller under 22 procent alkohol - for eksempel portvin, sherry eller champagne.
  • Bordvin som rød-, hvid- eller rosévin: 4 liter.
  • Cigaretter: 200 styks.

Kilde: Toldstyrelsen.

Ingen lande er endnu farvet grønne, og for de gule lande gælder det fortsat, at man skal udvise ekstra forsigtighed, når man rejser i de pågældende lande. For orange lande gælder, at Udenrigsminsiteriet fraråder ikke-nødvendige rejser, mens alle rejser frarådes til røde lande.

Lige nu er Indien, Brasilien og en række sydafrikanske lande røde.

Man skal desuden være opmærksom på, at der gælder karantæneregler, hvis man vælger at rejse til et orange eller rødt land.

Hvis man vender hjem fra et land i de to farvekategorier, er der krav om i 10 dages karantæne. Isolationen kan dog brydes ved en negativ test taget på fjerdedagen fra indrejse.

Hvis man vender snuden hjem fra en rejse i et gult land, skal man lade sig teste ved hjemkomst, men der gælder intet krav om isolation. Derudover kræver langt de fleste lande en negativ coronatest ved indrejse.

Læs også
Top job