Politik

Dyb undren over regeringen i blå blok: »Bizart«, »bullshit« og »uforståeligt svigt«

Mattias Tesfaye holdt møde med Folketingets partier i over en time uden at fortælle dem, at udrejsecenteret på Langeland skulle droppes. Det fortalte han kort efter i en pressemeddelelse.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye møder hård kritik. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl er dybt forundret over Mattias Tesfayes ageren i sagen om udrejsecenteret. Arkivfoto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, var ved at tabe underkæben, da han hørte, at regeringen har droppet at etablere et udrejsecenter på Langeland.

Han havde sammen med repræsentanter fra Folketingets øvrige partier netop været til møde med udlændingeminister Mattias Tesfaye, og her havde de intet fået at vide om den beslutning.

Mødet skulle vare fra 19 til 20, og gik lidt over tid. Og allerede før klokken var 21, udsendte Tesfaye en pressemeddelelse om, at Langelandsplanen var opgivet.

»Jeg synes, det er fuldstændigt absurd, at vi har siddet til møde i fem kvarter med ministeren, uden at han har mælet så meget som et eneste ord om, at det var det her, han agtede,« siger Thulesen Dahl.

»Alt, hvad de så sagde på mødet om, at de skulle snakke i regeringen og undersøge nogle ting, det var – havde jeg nær sagt – bullshit. Det er virkelig bekymrende, at en minister tænker, at han skal behandle Folketinget og dermed den danske befolkning på den måde,« siger Thulesen Dahl, som glæder sig på langelændernes vegne, men er meget uforstående overfor, at Mattias Tesfaye ikke fortalte partierne om beslutningen:

»Hvorfor i alverden sagde han ikke bare det på mødet?«

Ifølge regeringen skal de 130 kriminelle udlændinge, der skulle have været på Langeland, nu blive på Kærshovedgård i Midtjylland. Mattias Tesfaye giver i en pressemeddelelse ansvaret for dét til et flertal i Folketinget bestående af SF og blå blok, som var imod et center på Langeland.

»Jeg kan konstatere, at der i denne sag er flertal i Folketinget imod regeringens planer om et nyt udrejsecenter på Langeland. Og derfor dropper vi planerne.«

Det er Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, stærkt utilfreds med.

»Helt uforståeligt svigt at regeringen dropper at flytte udvisningsdømte kriminelle væk fra Kærshovedgård i Midtjylland. Det løser absolut ingen problemer, og det er helt urimeligt at efterlade lokalområdet i utryghed på ubestemt tid,« lyder det på Twitter fra Ellemann, der som de øvrige borgerlige partier mener, at løsningen er at placere de 130 på den ubeboede ø Lindholm.

Løsgænger Inger Støjberg deltog også i mødet hos Mattias Tesfaye. Det var i hendes øjne et mærkværdigt forløb.

»Det er noget af det mest bizarre, jeg har været med til længe. Alle Folketingets partier – og så mig som den frie, borgerlige fugl – sidder til et møde uden overhovedet at få noget af det her at vide. Men allerværst er det jo for naboerne til Kærshovedgaard,« siger Støjberg, som mener, at regeringen skylder en løsning på sagen, både af hensyn til beboerne ved Kærshovedgård og fordi antallet af personer i udsendelsesposition stiger.

Hun er sikker på, at Mattias Tesfaye havde besluttet sig allerede inden mødet - som der dermed ikke rigtigt var nogen grund til.

»Han har besluttet det før, og så har han siddet og vidst det. Jeg synes i virkeligheden, at man har holdt samtlige af Folketingets partier for nar,« siger Inger Støjberg.

BRANCHENYT
Læs også