Politik

Fortsætter kamp mod negative renter: Erhvervsministeren vil undersøge danske banker

Erhvervsminister Simon Kollerup udtaler til DR, at han vil undersøge konkurrencen på bankmarkedet, og om bankerne giver den rette rådgivning til kunderne.

Simon Kollerup har blæst til kamp mod negative renter. (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix)

Erhvervsminister Simon Kollerup vakte for en måned siden opsigt, da han på Facebook langede ud efter de danske banker for at opkræve negative renter fra deres kunder.

Nu udtaler ministeren til DR, at han har bedt Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen om at undesøge, hvordan der kan komme mere konkurrence mellem de danske banker.

»Jeg kan se, at konkurrencen mellem de danske banker er for dårlig. Og det rammer kunderne i dag. Derfor har jeg bedt Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen om at se på, hvordan kan vi forbedre konkurrencen mellem bankerne til gavn for de danske bankkunder« siger Simon Kollerup til DR.

Han tilføjer, at han ud over en konkurrenceundersøgelse også ønsker, at Finanstilsynet ser nærmere på, om bankerne giver deres kunder ordentlig rådgivning, og man indtil videre blot følger udviklingen og ikke har konkrete planer om indgreb.

»Bankerne skal ikke sætte hensynet til deres egen indtjening over kundernes hensyn, og det er det, jeg har bedt finanstilsynet om at sætte særligt fokus på,« fortæller han til DR.

Erhvervsministerens kritik af bankerne har affødt både positive og negative reaktioner fra flere interesseorganisationer.

Forbrugerrådet Tænk er en af dem, som har været ude at opfordre til en undersøgelse af bankerne.

»Grænsen, som nu er nede på 100.000 kroner i mange banker, tydeliggør en række problematikker, som kræver, at blandt andet konkurrencemyndighederne må kigge forløbene efter i sømmene,« skrev Tænk i en pressemeddelelse i starten af maj.

Bankernes organisation Finans Danmark har til gengæld meldt klart ud: Politikerne skal blande sig uden om.

»Vi lytter selvfølgelig til, hvad ministeren siger, men vi sagde også ganske klart fra. Vi ønsker ikke en politisk indblanding i prisfastsættelsen,« lød det fra Ulrik Nødgaard, adm. direktør for Finans Danmark.

Nationalbankdirektør Lars Rohde har også set sig nødsaget til at blande sig i debatten og har udtrykt forståelse for, at de negative renter giver anledning til diskussion.

»Men bankernes renter er en sag mellem dem og deres kunder. Det er op til bankerne selv at fastlægge en fornuftig grænse for negativ forrentning af indlån, som tager hensyn til, at kunderne bruger indlånskonti til at foretage dagligdags betalinger,« udtalte Lars Rohde i en pressemeddelse.

Sideløbende er diskussionen desuden drejet over på, hvorvidt der er nok konkurrence på det danske bankmarked.

Det skyldes bl.a., at Danske Bank og Nordea lader privatkunder i Finland slippe for negative renter. Årsagen skal findes i, at landets største bank, OP Financial Group, er ejet af kunderne og ikke pålægger dem minusrenter.

Læs også
Top job