Politik

Hjemmearbejde kan bringe virksomheder på kant med loven

Hvis man arbejder hjemme mere end en dag om ugen, træder særlige arbejdsmiljøregler i kraft. F.eks. er bærbar computer ikke tilladt. Dansk Arbejdsgiverforening kræver dispensation.

Artiklens øverste billede
Overholder du reglerne? Hvis man arbejder mere end en dag hjemme om ugen, må man ikke bare bruge sin bærbare. Sådan siger reglerne fra 1990'erne, som beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard har lovet en modernisering af, men de nye regler er ikke klar ved indgangen til en ny hjemsendelse af tusindvis af medarbejdere. Arkivfoto: Jens Dige/Ritzau Scanpix

Virksomheder, der følger regeringens opfordring til nu igen at sende medarbejderne hjem for at arbejde, risikerer at bryde arbejdsmiljøloven.

Det skyldes, at en række særregler træder i kraft, hvis man regelmæssigt arbejder hjemmefra mere end én dag om ugen. F.eks. er det ikke lovligt at arbejde på en bærbar computer, da skærm og tastatur skal være adskilt, som det hedder i reglerne, der blev udformet tilbage i 1990’erne. 

Ved den første store nedlukning i marts 2020 erkendte både Arbejdstilsynet, arbejdsgiverne og fagbevægelsen, at reglerne fra før årtusindskiftet stod i vejen for øvelsen med fra den ene dag til den anden at sende flere hundredtusinde danske lønmodtagere hjem at arbejde ved spiseborde, i kældre og på børneværelser.

Regeringen satte derfor et arbejde i gang med at modernisere reglerne om hjemmearbejde. Det arbejde er endnu ikke færdigt, og parterne diskuterer bl.a., hvor mange dage man fremover må arbejde hjemmefra, før det f.eks. bliver i strid med arbejdsmiljøloven at bruge sin bærbare computer.

Men uanset, hvordan de nye regler ender med at komme til at se ud, kræver Dansk Arbejdsgiverforening en generel mulighed for at dispensere fra reglerne om hjemmearbejde, for det er nu tredje gang, at regeringen opfordrer virksomhederne til at sende deres medarbejdere hjem for at arbejde - foreløbig frem til 5. januar.

»Vi har brug for noget fleksibilitet. Arbejdsgiverne er kun interesserede i at overholde reglerne og sikre et sundt arbejdsmiljø for deres ansatte, men der må også være noget rimelighed, når virksomhederne blot forsøger at efterleve en klar opfordring fra myndighederne,« siger viceadm. direktør i DA, Pernille Knudsen.

Denne gang har arbejdsgiverne haft halvandet år til at forberede sig og sikre, at medarbejdernes hjemmearbejdspladser er ordentligt udstyret.

Morten Skov, næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation

I foråret 2020 trådte force majeure-regler i kraft, som gjorde, at arbejdsgiverne dengang forblev på den rigtige side af loven, uanset om medarbejderne sad derhjemme med bærbare, og om kravene til f.eks. borde og stole var overholdt.

Næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation, Morten Skov, mener dog, at arbejdsgiverne denne gang har haft god tid til at forberede sig og få indkøbt f.eks. eksternt tastatur eller skærm til deres medarbejdere.

»I foråret 2020 var ingen forberedt på den nedlukning, der kom, men denne gang har arbejdsgiverne haft halvandet år til at forberede sig og sikre, at medarbejdernes hjemmearbejdspladser er ordentligt udstyret,« siger Morten Skov.

Hovedkravene er en ordentlig stol, et tilstrækkeligt stort bord og at tastatur og skærm er adskilt. Et hæve-sænke bord er ikke nødvendigt, men en bærbar skal suppleres af eksternt tastatur eller skærm.

»Det er ikke nogen uoverkommelig udgift for nogen arbejdsgiver, og det kan ovenikøbet trækkes fra i skat,« siger Morten Skov.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard, der lørdag vendte tilbage fra barsel.

Arbejdstilsynet meddelte dog sent fredag, at det ikke er at betragte som »regelmæssigt«, hvis man i »den begrænsede periode« fra nu og frem til 7. januar arbejder hjemmefra mere end en dag om ugen. Hvad der sker, hvis opfordringen til hjemmearbejde forlænges, meldte Arbejdstilsynet ikke noget om.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.