Politik

Fagbevægelsen kræver højere løn for at følge med rekordhøj inflation

Med den højeste inflation i 30 år må virksomhederne til lommerne og sikre lønmodtagerne mod reallønsfald, lyder det fra chefforhandler, Metal-formand Claus Jensen.

Artiklens øverste billede
Virksomhederne har aldrig tjent mere eller haft en bedre konkurrencekraft. Derfor skal lønningerne op, så lønmodtagerne sikres mod store reallønsfald i en tid med rekordhøj inflation, fastslår Metal-formand Claus Jensen. Arkivfoto: Jens Dresling.

Trods advarsler fra flere økonomer om, at den højeste inflation i 30 år kan føre til en negativ løn- og prisspiral, hvis fagbevægelsen følger trop med lønkrav, fastslår Metal-formand Claus Jensen, at lønningerne nu skal op.

Ud over at være formand for Dansk Metal er Claus Jensen chefforhandler for lønmodtagerne på det private arbejdsmarked, hvor retningen for såvel den private som den offentlige lønudviklingen i Danmark bliver sat.

»Virksomhederne har aldrig tjent flere penge, og konkurrencekraften har aldrig været bedre, så virksomhederne må til lommerne og sikre vores medlemmer i en situation, hvor de ellers kan stå overfor et stort reallønsfald,« siger Claus Jensen.

Der er først overenskomstforhandlinger på det private område til næste år, men allerede nu vil arbejdsgiverne møde kravet om højere løn. Det vil ske, når virksomhederne i den kommende tid skal i gang næste runde af lokale lønforhandlinger, fastslår Claus Jensen.

»Vi står over for lokale lønforhandlinger, og her forventer jeg, at arbejdsgiverne vil være lydhøre. Ellers må vi jo tage den ved de næste overenskomstforhandlinger, hvor vi står med strejkevåbnet i hånden, og det kan ingen være interesserede i,« siger Claus Jensen.

Han giver ikke meget for advarsler om, at lønkrav fra fagbevægelsen kan puste til ilden og risikere at spinne inflationen ud af kontrol.

»Hvis virksomhederne har et problem med at lade lønnen stige, kan de jo starte med at sætte priserne ned igen, for de er allerede steget. Det kan jeg se, både når jeg går i brugsen, og i mandags da jeg tankede bilen til 16,39 kr. literen. Der er ingen grund til at begynde at diskutere, om det er hønen eller ægget. Virksomhederne har startet det her ved at hæve priserne,« siger Claus Jensen.

Ud over lønkravet er det ifølge Claus Jensen på tide at se på såvel kørselsfradrag som energiafgifter, da de høje priser på tankstationerne rammer de mange danskere, som hver dag kører langt for at komme på arbejde.

»Vores medlemmer har i høj grad taget til sig, at de skal være fleksible og villige til at køre langt efter arbejde. Det er ikke rimeligt, at de i særklasse bliver straffet for det nu,« siger Claus Jensen.

En helt ny medlemsundersøgelse fra Lederne, viser at mange ledere i dansk erhvervsliv, forventer at komme til at give højere løn i den kommende tid. Og at lederne også selv forventer at få mere i løn.

Således forventer 41 pct. af lederne i medlemsundersøgelse, at den gennemsnitlige procentvise lønstigning for medarbejderne på deres virksomhed vil være højere i år end sidste år.

Og 34 pct. af lederne forventer, at deres egen løn procentvis vil stige mere i år end sidste år.

Cheføkonom hos Lederne, Niklas Praefke, forklarer forventningerne med mangel på arbejdskraft og stigende inflation.

»Manglen på arbejdskraft er med til at presse lønningerne op, og så er det jo klart, at mange kan se, at deres løn bliver udhulet realt,« siger han.

Ifølge Niklas Praefke er der ikke umiddelbart grund til bekymring for, at lønstigninger vil føre til en uholdbar løn- og prisspiral.

»På sigt kan man selvfølgelig altid være bekymret for det, men pt. har vi en stærk konkurrenceevne, og der er ikke noget, der tyder på, at lønningerne indtil videre er stukket helt af, så det er der ingen overhængende fare for,« siger Niklas Praefke.

Vicedirektør og arbejdsmarkedspolitisk chef i Dansk Industri (DI), Steen Nielsen, understreger, at virksomhederne står i en usikker situation netop nu med krig i Europa, forsyningsvanskeligheder og stigende udgifter til energi, råvarer og komponenter.

Han opfordrer Claus Jensen til at blande sig uden om lønforhandlingerne på virksomhederne.

»I sådan en usikker situation er det meget sandsynligt, at nogle virksomheder får svært ved at øge omkostningerne til løn. Men lønforhandlingerne foregår på den enkelte virksomhed, og med udgangspunkt i virksomhedens egne forhold. Fra DI’s side kan og vil vi derfor ikke blande os i de lokale lønforhandlinger, og vi lægger vægt på, at Dansk Metal og Claus Jensen heller ikke forsøger at blande sig,« siger Steen Nielsen og tilføjer:

»Grunden til, at lønforhandlingerne skal foregå lokalt og uden indblanding fra organisationerne, er, at virksomhederne er meget forskellige. Derfor er det altså på den enkelte virksomhed og ikke hos Dansk Metal i København, at man bedst kan vurdere, hvad den rigtige lønudvikling er.«

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.