Politik

Massiv mangel på faglærte truer regeringens grønne ambitioner

Tre nye enslydende analyser advarer om alvorlige udfordringer med at skaffe især faglært arbejdskraft nok til at virkeliggøre regeringens ambitioner inden for grønne omstilling.

Artiklens øverste billede
Den grønne omstilling kræver arbejdskraft i titusindtal i årene fremover, viser tre nye analyser. Ud over store stålfundamenter til havvindmøller som disse skal der både udvikles, produceres og opstilles grønne løsninger, hvis de høje ambitioner skal blive til virkelighed, men både private og offentlige arbejdsgivere mangler i forvejen arbejdskraft. Arkivfoto: Joachim Ladefoged.

Massiv mangel på arbejdskraft risikerer at torpedere regeringens planer om en effektiv grøn omstilling af det danske samfund. Flere nye analyser fastslår nemlig samstemmende, at manglen på især faglærte i de kommende år kan blive langt værre end hidtil antaget.

Ifølge brancheforeningen Green Power Denmark øger den grønne omstilling behovet for arbejdskraft med, hvad der svarer til 45.000 fuldtidsstillinger årligt frem mod 2030. Det er godt 40 pct. flere, end da organisationen i 2020 gav sit første bud på arbejdskraftudfordringen ved den grønne omstilling.

»Vi skal have lavet et kvanteløft på opkvalificering og uddannelse, ellers risikerer vi, at de grønne målsætninger ikke bliver indfriet. Nogen skal jo udføre arbejdet, og derfor har vi brug for, at der fra politisk side og i samarbejde med erhvervsliv og fagbevægelse bliver lagt en håndfast plan for, hvordan vi kan planlægge os ud af de her udfordringer,« siger Jan Hylleberg, viceadm. direktør i Green Power Denmark.

Af de 45.000 vil de 19.000 fuldtidsstillinger ifølge analysen være faglærte, mens 16.000 stillinger vil være ufaglærte og 10.000 stillinger vil kræve en videregående uddannelse. At behovet nu er endnu større skyldes, at ambitionerne i mellemtiden er hævet.

Flaskehalsene gør de store ambitioner om at bygge flere vindmøller, udskifte oliefyr og opstille ladestandere til elbiler vanskelige at indfri, viser tre nye analyser fra hhv. erhvervsorganisationen Green Power Denmark, tænketanken Concito og Dansk Metal i samarbejde med Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Regeringen har på det seneste skruet op for de grønne ambitioner med såvel et dansk håndslag på en massiv udbygning af vindenergi i Nordsøen frem mod 2050. Dertil kommer et grønt reformudspil med bl.a. CO2-skat, yderligere udbygning af havvind og udfasning af naturgas til opvarmning af danske hjem.

Tænketanken Concito kommer med et tilsvarende bud i sin nye analyse. Her lyder konklusionen, at der med de seneste udmeldinger om regeringens grønne ambitioner vil være behov for 30.000 årsværk stigende til 50.000 årsværk fra nu og frem mod 2030.

Omkring halvdelen af alle job vil ifølge analysen fra Concito blive skabt som følge af investeringerne i havvind, og hovedparten af jobbene vil kræve en erhvervsuddannelse eller ufaglærte med relevant opkvalificering.

Concito peger samtidig på, at udfordringen med at skaffe arbejdskraft til den grønne omstilling kommer, samtidig med at den offentlige sektor har store udfordringer med at finde medarbejdere i årene fremover, og at der ligeledes er et stort behov for arbejdskraft til den øvrige del af det private arbejdsmarked. Situationen bliver kun værre af, at der også er mangel på arbejdskraft i flere andre lande.

»Vi risikerer at ende i den perfekte storm,« siger Sara Petrycer Hansen, seniorkonsulent i Concito.

Hun peger også på, at Danmark kan løse noget af problemet gennem digitalisering og en forhøjet pensionsalder, men vi undgår nok ikke at se til udlandet. Her er udfordringen, at mange lande særligt i EU står med samme problemer som os.

»Samtidig har den offentlige sektor store udfordringer på arbejdskraft, og skrækscenariet er, at vi ender der, hvor det bliver et spørgsmål om grøn omstilling eller velfærd,« siger Sara Petrycer Hansen.

Foruden målsætningen om at reducere CO2-udledningen med 70 pct. inden 2030 indgik regeringen i maj en skelsættende aftale med Tyskland, Holland og Belgien om at tidoble havvindkapaciteten i Nordsøen frem mod 2050.

Det vil ifølge en analyse, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har foretaget for Dansk Metal, kræve svimlende 745.000 årsværk frem mod 2050. Det høje tal skyldes, at Danmark skal opstille egne vindmøller, samtidig med at vi som storeksportør af vindmøller på globalt plan også ventes at skulle levere op imod 80 pct. af de vindmøller, som de tre øvrige lande har forpligtet sig til at opstille i Nordsøen.

Omregnet til årlige årsværk er der tale om 26.600 beskæftigede i hvert af årene frem til 2050. Igen ventes godt 40 pct. af arbejdskraften at skulle være faglært.

Politikere, erhvervsorganisationer og fagbevægelsen har igennem en årrække forsøgt at få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse i stedet for at gå i gymnasiet, men andelen af en ungdomsårgang, som vælger en erhvervsuddannelse, har stort set ikke rykket sig ud af stedet.

Metal-formand Claus Jensen advarer om, at der udover hastigheden i den grønne omstilling er danske arbejdspladser, erhvervsmæssige styrkepositioner og velfærd på spil.

»Hvis vi ikke har medarbejderne til det, flytter produktionen til udlandet. Ikke fordi de er dygtigere og billigere der, men fordi virksomhederne ikke kan skaffe arbejdskraft her. Og det bliver dyrt. Industrieksporten er noget af det, der for alvor finansierer vores velfærdssamfund,« siger han.

Løsninger er ifølge Claus Jensen at blive ved med at tale erhvervsuddannelserne op og investere i dem, så flere unge vælger den vej. Men flere robotter er også nødvendigt.

»Vi er nødt til at se på, hvordan vi kan få flere robotter ind i den grønne omstilling og få udviklet flere store robotter til store opgaver. Det vil sikre, at vi kan blive ved med at være produktive og konkurrencedygtige, og som en sidegevinst kan vi også begynde at eksportere dem,« siger han.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard glæder sig over, at der er gang i arbejdsmarkedet, og at mange er kommet i job. Han erkender dog samtidig, at en stor udfordring venter forude.

»Det er hamrende nødvendigt, at vi skaffer flere hænder til den grønne omstilling. Uden dem kommer vi ikke i mål. Regeringen har derfor sat benhårdt ind for at sikre kvalificerede medarbejdere til fremtidens arbejdsmarked og den grønne omstilling. Med aftalen om Danmark Kan Mere I har vi f.eks. sat gang i reformer, der øger beskæftigelsen med 12.000 fuldtidspersoner,« siger han.

Peter Hummelgaard fremhæver, at det nu er blevet en permanent mulighed at tage en erhvervsuddannelse på 110 pct. dagpengesats, og at regeringen vil oprette nye såkaldte klimaerhvervsskoler.

»Men jeg er bevidst om, at vi fortsat har en udfordring med at finde kvalificeret arbejdskraft til den grønne omstilling,« tilføjer han.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.