Politik

Danmarks første energiø: Dan Jørgensen blåstempler kæmpe regning til trængte elkunder

Klima- og energiminister Dan Jørgensen har netop godkendt projektet, der skal koble Energiø Bornholm til elnettet.

Artiklens øverste billede
Havmølleparker betyder ofte kæmpe regninger til elkunderne. Det er nemlig dyrt at få strømmen fra havmøllerne i land og koblet til højspændingsnettet. Foto: Siemens Gamesa/PR

Danmarks første energiø bliver en historisk dyr fornøjelse for landets 3,3 mio. elkunder, der kæmper med energikrisens skyhøje elpriser.

I en skriftlig orientering til Folketingets klima-, energi- og forsyningsudvalg understreger klima- og energiminister Dan Jørgensen, at opkoblingen af Energiø Bornholms kæmpe havvindmøller til elnettet ventes at udskrive en regning til virksomheder og private elkunder på ca. 13,9 mia. kr.

»Konkret består projektet af etableringen af en 245 km jævnstrømsforbindelse mellem Bornholm og Sjælland og etableringen af to 400 kV-stationer med omformeranlæg på henholdsvis Bornholm og Sjælland,« fremgår det ministerens brev til udvalget.

De 13,9 mia. kr. udgør Danmarks andel af regningen for elforbindelsen, idet der i juli blev indgået en aftale med Tyskland, som betyder, at Energiø Bornholm også kobles til det tyske elnet.

»Følgelig vil Energinets anlægsbudget efter principperne i den politiske aftale reduceres fra 16,9 mia. kr. til ca. 13,9 mia. kr. ekskl. risikoomkostninger,« understreges det i orienteringen fra Dan Jørgensen.

13,9 mia. kr. svarer til, at hver elkunde over tid står til at betale i alt 4.200 kr. til den fremtidige energiø, der ventes at få en samlet effekt på 3 gigawatt (GW). Det svarer til opstillingen af 200 gigantiske havmøller hver på 15 megawatt (MW).

Trods den kæmpe regning til elkunderne har ministeren nu godkendt projektet, som regeringen har gjort til et højprofileret projekt sammen med den kommende energiø i Nordsøen.

»Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet har færdigbehandlet Energinets ansøgning om projektet ”Energiø Bornholms elinfrastruktur”, og jeg kan orientere udvalget om, at jeg dags dato har godkendt Energinets ansøgning,« skriver Dan Jørgensen i orienteringen til folketingsudvalget, der er dateret den 4. oktober.

Godkendelsen betyder dog ikke, at der snart dumper et girokort med en opkrævning på 4.200 kr. ind ad døren hos landets elkunder.

I stedet vil betalingen til den kommende energiø indgå i de løbende eltariffer, som elkunder de kommende år skal betale til Energinet for at varetage driften og udbygningen af det overordnede elnet i Danmark.

Derfor står regningen på 13,9 mia. kr. til at blive delt ud, så elkundernes betaling til Energiø Bornholm vil afspejle virksomhedens eller husstandens løbende elforbrug.

Det fremgår ikke af ministerens orientering, hvad den ventede etableringsudgift på 13,9 mia. kr. eller de løbende driftsudgifter på 114 mio. kr. om året ventes at få af betydning for de løbende eltariffer, som Energinet opkræver.

Elkunderne betaler i dag 11,20 øre pr. kilowatt-time (kWh) til Energinet. Oprindelig var Energinet klar til at hæve eltarifferen til rekordhøje 14,30 øre med virkning fra den 1. januar 2023. Det kommer dog ikke til at ske.

I forbindelse med vinterhjælpepakken aftalt den 23. september pålagde partierne bag aftalen klima- og energiminister Dan Jørgensen at anmode Energinet om at droppe den varslede prisstigning på 28 pct..

Energinet er ikke direkte underlagt nogen myndighed, og ministeren kan ikke tvinge Energinet til f.eks. at sænke eltariffen.

Ikke desto mindre meddelte Energinet efter et møde i bestyrelsen, hvor den tidligere socialdemokratiske finansminister og S-formand Mogens Lykketoft sidder for bordenden, at man har besluttet at annullere den varslede stigning.

Eller som det lyder i en udsendt pressemeddelelse: »Det er Energinets mulighed for at bidrage til at afhjælpe konsekvenserne for forbrugerne af den energikrise, vi desværre befinder os i.«

Energiø Bornholm ventes at stå klar i 2030.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.