Henrik Dam til Juncker: Hold nallerne fra dansk løn
Danske tjenere, håndværkere og rengøringsassistenter bliver ikke spist af med en mindsteløn besluttet i Bruxelles.
Det lover beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) i et interview med Ugebrevet A4.
Den danske regering vil i meget klar tale fortælle formanden for EU-Kommissionen, Jean-Claude Juncker, at han godt kan droppe sin drøm om, at alle lande i EU skal have en minimumsløn.
»I Danmark har vi vores måde at aftale løn og arbejdsforhold på, og det har vi i dag og i morgen. Vi kommer ikke til at indføre minimumsløn herhjemme, og jeg vil slå fast i Bruxelles, at vi har den danske model, som Juncker ikke skal blande sig i,« siger Henrik Dam Kristensen til Ugebrevet A4.
Ministerens vurdering er, at der ikke er konkrete forslag på vej fra EU-Kommissionen om at indføre en mindsteløn i alle EU-lande. Også fordi EU-traktaten slår fast, at løn er et nationalt anliggende.
Den nye kommissionsformand, Jean-Claude Juncker, har ellers flere gange signaleret, at han ønsker, at samtlige EU-lande får en minimumsløn. I dag har 22 lande allerede en lovbestemt mindsteløn, der svinger mellem 2 og 11 euro. Kun seks EU-lande har ikke en national mindsteløn, og det sætter Danmark under pres, advarer både medlemmer af EU-Parlamentet og flere eksperter.
Men Henrik Dam Kristensen er ikke det mindste nervøs for, at den danske model kan ryge i svinget.
»Den danske model og også den nordiske aftalemodel har meget ofte fået et analytisk dødsstød. Men sandheden er, at den nordiske model har klaret sig igennem den ene hårde krise efter den anden og stadig er allerbedst i verden til at sikre tryghed og velfærd,« siger han.
Når Henrik Dam Kristensen kigger på nøgletal for blandt andet arbejdsløshed, arbejdsulykker, arbejdsmiljø og ulighed rundt omkring i både EU og verden, hæfter han sig altid ved, at de nordiske lande ligger i top. Og det bekræfter ham i, at den nordiske model lever i bedste velgående.
»Påstanden om, at den nordiske aftalemodel ikke kan overleve globaliseringen og ikke kan håndtere kriser, passer simpelthen ikke. Og jeg skal ikke være den, der rokker ved aftalemodellen,« pointerer Henrik Dam Kristensen over for Ugebrevet A4.
Kilde: Ugebrevet A4