Politik

Er en 30 timers arbejdsuge til alle en god idé?

Lad os sætte tempoet i Danmark ned, lyder et forslag fra Alternativet, der ønsker en 30 timers arbejdsuge.

Artiklens øverste billede
Alternativet foreslår, at den danske arbejdsuge bliver nedsat med syv timer.

Flere kan komme i arbejde, og risikoen for stress falder.

Sådan begrunder det politiske parti Alternativet et nyt forslag, der handler om at nedsætte den officielle arbejdsuge i Danmark fra de aktuelle 37 timer til 30 timer.

Forslaget skal indfases over 10 år, og det er de ansatte selv, der skal finansiere nedgangen i arbejdstiden, via en lønnedgang.

Men det kommer der næppe noget godt ud af, mener professor i økonomi ved Aarhus Universitet Bo Sandemann Rasmussen.

»Man vil hurtigt komme ind i problemer, fordi der vil komme til at mangle hænder. Vi ser allerede flaskehalsproblemer nogle steder i dag, og der er ikke så mange ledige, at vi kan dække behovet, så produktiviteten i virksomhederne vil falde,« forudser han.

Forslaget kommer blot få dage efter, at Nationalbanken i sin seneste kvartalsrapport forudsagde, at der bliver behov for 100.000 flere ansatte frem mod 2017.

Men forslaget om en 30 timers arbejdsuge kan ende med at få den stik modsatte effekt, end det ellers var tiltænkt.

»Man kan godt forestille sig, at den samlede beskæftigelse vil falde, hvis det bliver gennemført, fordi virksomhederne på grund af mangel på arbejdskraft vil være tvunget til at flytte ud,« siger Bo Sandemann Rasmussen.

Samtidig vil forbruget formentlig falde, fordi velstanden i Danmark vil falde med de lavere lønninger, hvilket igen vil ramme virksomhederne og dermed væksten.

Det er en meget gammeldags tanke, at man kan få flere i arbejde ved at nedsætte arbejdstiden.

Ole Steen Olsen, arbejdsmarkedschef, Dansk Erhverv

Derfor giver forslaget i Bo Sandemann Rasmussens optik kun mening, hvis danskerne mener, at de arbejder for meget i dag.

»Hvis vi alle føler, at vi bliver presset til arbejde for meget i dag, og vi hellere vil arbejde og forbruge mindre, så kan det være en overvejelse værd. Men det er næppe tilfældet,« siger professoren.

Han peger på, at det allerede i dag er muligt for mange at gå ned i tid, hvis de ønsker det.

Heller ikke i dansk erhvervsliv er man synderligt begejstret for forslaget fra Alternativet, der kæmper for at komme ind i Folketinget.

»Det er en meget gammeldags tanke, at man kan få flere i arbejde ved at nedsætte arbejdstiden. Historien viser, at det holder ikke, og det vil hverken føre til vækst eller velstand,« siger Ole Steen Olsen, arbejdsmarkedchef i Dansk Erhverv.

Han peger på, at der allerede er begyndende mangel på arbejdskraft enkelte steder og med tanke på, at et opsving formentlig venter forude, så er det næppe tidspunktet at skære ned på arbejdstiden.

I Dansk Erhverv køber man heller ikke argumentet om, at en nedsat arbejdstid kan medvirke til at færre bliver ramt af stress fordi »hamsterhjulet spinner ud af kontrol,« som Alternativets arbejdsmarkedsordfører Josephine Fock udtrykker det.

»Jeg er ikke stressforsker, men jeg har i en tidligere undersøgelse set, at arbejdet ikke alene er en hovedårsag til stess. Det kan også være det liv, man fører ved siden af, eller måske åbningstiderne i børnenes institution, der tynger,«siger Ole Steen Olsen.

Alternativet har opnået at blive opstillingsberettiget til det kommende folketingsvalg, men står aktuelt ikke til at blive stemt ind.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.