Politik

Lækket rapportudkast: Danmarks indsats mod pengevask og terrorfinansiering får karakterer på niveau med Honduras og Bangladesh

I et lækket rapportudkast fra den internationale organisation FATF får Danmark kritik for bl.a. at føre et utilstrækkeligt tilsyn med den finansielle sektor.

Artiklens øverste billede
Danmark får kritik for sin indsats mod hvidvask af penge og terrorfinansiering i et rapportudkast fra organisationen FATF.

Der er lagt op til en drøj omgang, når Danmark senere i år skal til eksamen i bekæmpelse af pengevask og terrorfinansiering.

Eksaminator er den internationale organisation Financial Action Task Force, FATF, der i november var i Danmark for at undersøge den danske indsats, og i et foreløbigt rapportudkast, som Finans er i besiddelse af, får Danmark kritik på en stribe punkter.

FATF kritiserer blandt andet metoden i myndighedernes risikovurderinger, manglende koordinering, et underdimensioneret hvidvasksekretariat og et utilstrækkeligt tilsyn med særligt den finansielle sektor, der ifølge organisationen generelt underprioriterer området.

FATF laver ingen ranglister over landene med den mest effektive indsats, men Finans' gennemgang af de senest offentliggjorte evalueringsrapporter viser, at Danmarks ratings i rapportudkastet ligger på niveau med Honduras, Bangladesh og væsentligt dårligere end USA, Schweiz, Spanien og Italien.

Organisationen Transparency International er også på vej med en rapport om indsatsen på hvidvaskområdet, og næstformand i den danske afdeling, Merete Drewsen, er ikke overrasket over konklusionerne fra FATF:

»Det er et klart signal om, at vi er meget umodne i Danmark. Vi lever i en tillidskultur, og vi har svært ved forestille os, at nogen bevidst misbruger de finansielle systmer,« siger hun.

Merete Drewsen tilføjer dog også, at hun ikke har belæg for at konkludere, at Danmark bliver misbrugt i større stil af kriminelle, der vil sløre sporene fra ulovlige penge eller kanalisere store summer ud til terrorgrupper.

Professor Lars Bo Langsted fra Aalborg Universitet er overrasket over, at Danmark scorer så lavt i sine ratings fra FATF, men selv om kritikken skal tages alvorligt, er der ingen grund til at ligge søvnløs, mener han.

»Der kan sagtens være noget i kritikken, og det er godt, at der er nogen, der holder øje med, at vi ikke bliver for slappe i koderne. Mit indtryk er, at vi har en relativt velfungerende maskine, men selvfølgelig kan den blive bedre,« siger han.

FATF er et mellemstatsligt samarbejde, der blev etableret i 1989, og den har som eneste formål at arbejde for en mere effektiv bekæmpelse af pengevask og terrorfinansiering.

Organisationen vil ikke kommentere rapporten, før den kommer i sin endelige udgave til sommer, og presseafdelingen oplyser, at konklusioner og ratings kan ændre sig inden.

Danmarks dialog med FATF er forankret i Erhvervsministeriet, og her er der heller ingen kommentarer til rapportudkastet.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.