Kom godt igennem selvsalg af andelen
På trods af 16 nye initiativer fra regeringen bør det stadig være nemt at sælge andelsboligen selv.
”Den sælger sig selv”.
Sådan kan andelshavere i de store byer sige til sig selv, og mange af dem gør det også. De vælger selvsalg til og ejendomsmægler fra og sparer penge på samme tid.
Men når man vælger at gøre det selv, så er der flere ting, som er værd at overveje.
På Erhvervsstyrelsens hjemmeside ligger skemaer, der skal udfyldes med såkaldte nøgleoplysninger om både andelsforeningen og andelsboligen, så køber blandt andet får syn for sagen om, hvor stor en del af foreningens potentielle gæld, de køber sig ind i.
Men mange andre informationer kan det også betale sig at have klar, forklarer Manja Johansen, der er ansvarlig for selvsalg hos Boliga.
- I foreningens vedtægter kan man ofte finde en plan for, hvordan køb og salg forløber, forklarer hun.
Det handler altså om at gøre sit forarbejde. Det er kommunikationschef Maria Carlsen fra andelsportal.dk enig i.
- Af de fleste vedtægter vil det fremgå, hvilke retningslinjer der gælder i den pågældende forening. Hvor længe skal en andel være udbudt til internt salg? Er der eksterne ventelister, der skal bruges og så videre, lyder det.
Det kan også være, at der er krav om et eleftersyn eller vvs-tjek af autoriserede fagfolk, så det er en fordel at gå i gang i god tid, hvis man planlægger salg og flytning.
Undervejs er bestyrelsen og andelsforeningens administrator gode at læne sig op ad.
Det er hos bestyrelsen, sælger skal sikre referater fra generalforsamlinger, dokumenter, vedtægter og lignende. Og gerne et par år tilbage, så en potentiel køber har mulighed for at læse, om der er en omfattende vinduesudskiftning med deraf følgende ydelsesstigning på vej.
Det kan også være en god idé at forberede sig til åbne huse eller fremvisninger ved at gå til sin bolig, som var man selv køber.
- Der er altid nogen, der har spørgsmål om, hvor gammelt køkkenet eller vinduerne er, og det kan være en fin idé at lave en tjekliste over ting, som du ikke lige kan vide på stående fod, råder Manja Johansen.
Det vil også være bestyrelsen, som bistår med at vurdere, prissætte og nedjustere prisen på de forbedringer, du eventuelt har lavet på lejligheden. Forbedringer nedskrives forskelligt over tid, og det er vigtigt at beregne boligens pris på den rigtig måde.
- Mange andelsboliger bliver solgt hurtigt og til den maksimale pris i disse tider, og derfor er det vigtigt at prissætte korrekt, så man hverken snyder sig selv eller en køber, råder Maria Carlsen.
Et bredt politisk flertal har netop indgået en aftale med 16 initiativer, som blandt andet skal gøre det sværere at tage overpris for sin bolig - en tendens, som andelsmarkedet ofte udviser.
- Så vidt jeg kan se på tiltagene, vil det også blive mere gennemskueligt at kigge på tal fra generalforsamlinger med videre, og det er jo kun glædeligt for både køber og sælger, siger Manja Johansen fra Boliga.