Privatøkonomi

Boliglån sætter kursrekord: 20-årigt 1 pct. lån klar i kulissen

Obligationskurserne fortsætter opad, og det er ikke kun de 30-årige.

Boligejere kan vælge mellem lån med alle løbetider til rekordhøje kurser. Arkivfoto: Michael Hansen Foto: Michael Hansen

Et 20-årigt boliglån med en fast rente på 1 pct. Der skal kun et ganske lille kurshop til, før det kan blive en realitet.

I Nordea Kredit har man forberedt sig på, at det kan ske. Instituttet har lanceret en 20-årig obligation med en rente på blot 1 pct. Baggrunden er, at det 20-årige 1,5 pct. lån nu ligger i en kurs meget tæt på 100.

»Man kan ikke få tilbud i det endnu. Vi har det i beredskab, hvis det bliver nødvendigt, for det tager typisk fire til fem dage at få en obligation noteret på fondsbørsen,« siger boligøkonom i Nordea Kredit, Lise Nytoft Bergmann.

I dag kan man altså få et 20-årigt 1,5 pct. lån stort set uden kurstab. Kursen på det skal ligge over 100 i en længere periode, før 1 pct. lånet kastes ud til kunderne.

»Der er generelt noget mindre udstedelse i de 20-årige lån, så vi skal være sikre på, at serierne bliver store nok. Kunderne skal være godt stillet den dag, de eventuelt skal indfri,« siger Lise Nytoft Bergmann.

De 20-årige lån er også påvirket af de seneste dages kursstigninger. Størst konsekvens har det haft for de 30-årige lån. Nordea Kredit har således måttet lukke for udstedelse af 30-årige 2 pct. lån, fordi gennemsnitskursen fredag var over 100. I dag er kurserne steget marginalt, og Nordea Kredit har langet nye 1,5 pct. lån over disken.

De kunder, der har fået fat i 1,5 pct. lånet, har kunnet få det til en flot kurs. Kursen mandag er 95,95, men derfra skal trækkes eventuelle kursfradrag og kurtage.

I de øvrige realkreditinstitutter kan det også være slut med 2 pct. lån tirsdag. I Realkredit Danmark forventer man, at lånet lukker tirsdag. Kursen på 2 pct. obligationen har ligget over 100 det meste af dagen.

Der er dog ingen grund til uro for de boligejere eller købere, der allerede har fået et lånetilbud hjem, understreger cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig.

»For dem, der allerede har et lånetilbud i 2 pct. med afdrag, vil fortsat kunne få udbetalt deres 2 pct.-lån, selv om kursen er over 100. De får både en meget lav fast rente og en mindre restgæld end ellers,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

De, som ikke har et lånetilbud, vil i første omgang kunne gøre brug af den afdragsfrie 2 pct. og så vælge at betale afdrag. Den mulighed foreligger, da man ikke behøver at udnytte afdragsfriheden, selv om obligationen har afdragsfrihed indbygget.

»Vores 1,5 pct.-obligation er her i løbet af ugen i vores systemer. Vi venter dermed heller ikke at se, at den afdragsfrie 2 pct. for alvor kommer i brug til dem, som ønsker fast rente med afdrag,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

BRANCHENYT
Læs også