Privatøkonomi

Hver femte boligkunde får penge retur for at låne

Realkreditgigant sender rekordstort beløb tilbage til kunderne.

Et rekordstort antal boligejere og virksomheder nyder godt af den negative rente. Arkivfoto: Michael Hansen

Der er nu boliglån med negativ rente for over 200 mia. kr. i Danmarks største realkreditinstitut, Nykredit, der ejer Totalkredit. Det betyder, at ca. hver femte kunde nu får penge retur for at låne. I dette kvartal sender Nykredit 90 mio. kr. tilbage til kunderne.

Halvdelen af lånene med negativ rente er givet til boligejere, den anden halvdel til virksomheder.

Milepælen på de 200 mia. kr. blev rundet ved årsskiftet. I den forbindelse dykkede renten yderligere på en del af de lån, som i forvejen havde negativ rente.

Sådan får du penge tilbage
Sådan afregnes den negative rente i Nykredit og Totalkredit:
  • På rentetilpasningslån, som F1 og F3, oplever man den negative rente i form af en lavere ydelse og evt. højere afdrag.
  • På lån som F-kort og Cibor, oplever man den negative rente i form af et øget afdrag - også selv om lånet er afdragsfrit.

Blandt andet slog F-kort ny renterekord med -0,29 pct.

»Negativ rente på realkreditlån, som vi stiftede bekendtskab med for første gang i 2015, har på ingen måde vist sig som en døgnflue,« konstaterer chefanalytiker i Totalkredit, Jeppe Borre.

De ca. 200 mia. kr. svarer til, at 18 pct. af udlånet er med negativ rente. Det foregående kvartal var andelen 16 pct.

Den gennemsnitlige negative rente er på -0,17 pct. Størst gevinst er der ved F-kort- og Ciborlån. Laveste rente er -0,30 pct. på F-kort-lån. I øjeblikket bliver nye F-kort og Ciborlån desuden udstedt med negative renter.

De negative renter svarer til 90 mio. kr. i det kommende kvartal. En negativ rente på lånet oplever boligejere og virksomheder i form af en lavere ydelse eller et højere afdrag på lånet.

Med de nuværende renter er der årligt tale om godt 360 mio. kr. På flere af lånene ændrer renten sig dog inden for det kommende år.

»Man må ikke lade sig forblænde af en rente i negativt territorium. Renten er alene fastsat for en kortere periode, og samtidig er mulighederne for rentesikring yderst fornuftige med andre låntyper,« mener Jeppe Borre.

For nylig er åbnet et 30-årigt fast forrentet 1,5 pct.-lån, mens 2 pct.-lånet flirter med kursniveauet omkring 100. Herudover er F5-lånet senest rentetilpasset til 0,22 pct.

»Der er en generel vandring mod rentesikkerhed blandt boligejerne. Seneste tal for Nationalbanken viser, at lån med fast rente haler ind på lån med variabel rente,« lyder det fra Jeppe Borre.

I dag udgør lån med fast rente på den gode side af 42 pct. af boligejernes lån mod i underkanten af 33 pct. for fire år siden. Vandringen mod de fast forrentede lån ses også blandt virksomheder.

Læs også