Privatøkonomi

Nyhed: Lars Marcher støber fremtidens kugler for Ambus toprival. Nyhed: Dom bremser lukrativ skattefinte for arvinger. Nyhed: Jesper Buch køber sig ind i børnetøjsforhandler. Analyse: Dette er finansmarkedets største frygt lige nu.

Hver fjerde boligkunde vælger nu 20-årige lån

Realkreditlån med kortere løbetid er på vej mod et gennembrud.

Lysten til at vælge 20-årige lån frem for 30-årige er steget markant de seneste måneder.

Hver fjerde boligkunde vælger nu 20-årige boliglån frem for 30-årige. Udviklingen har taget fart i det nye år, hvor renterne er presset ned på rekordlave niveauer, og lån med kortere løbetid end 30 år er ved at få et gennembrud.

I landets største realkreditinstitut, Nykredit/Totalkredit er 30 pct. af alle nye lånetilbud med 20-årig løbetid. I Nordea Kredit er tallet 27 pct., mens det hos Realkredit Danmark er hver sjette kunde, der foretrækker et 20-årigt lån.

»De 20-årige lån har mange fordele, og det er glædeligt, at flere boligejere har fået øjnene op for låntypen. Samlet set slipper boligejerne væsentligt billigere, hvis de afdrager deres gæld over 20 år frem for over 30 år, og samtidigt står de bedre, hvis de skulle få brug for et tillægslån eller afdragsfrihed på et senere tidspunkt,« siger boligøkonom i Nordea Kredit, Lise Nytoft Bergmann.

Interessen for de korte lån er accelereret de seneste måneder, forklarer chefanalytiker i Totalkredit, Jeppe Borre.

»Sammenligner vi efterspørgslen efter de 20-30-årige fastforrentede lån med afdrag, står de 20-årige foreløbig for knap 30 pct. af de udbetalte lån i den første del af januar,« siger Jeppe Borre.

I september og oktober var de 20-åriges andel 18 pct. af de udbetalte fast forrentede lån med afdrag i Totalkredit. I november steg andelen til 20 pct. i november, 22 pct. i december og altså nu knap 30 pct.

Tager man udgangspunkt i et lån på 1 mio. kr., ligger den månedlige ydelse efter skat på 3.710 kr., hvis det afvikles med en fast rente over 30 år og på 4.960 kr., hvis det afvikles over 20 år. Det svarere til en forskel på 1.250 kr. om måneden.

»Man bør dog passe på med at kigge for ensidigt på den månedlige ydelse, når man sammenligner låntyper,« understreger Lise Nytoft Bergmann.

Det gælder ikke mindst, hvis man sammenligner et 30-årigt og et 20-årigt lån. For selvom det koster ca. 1.250 kr. mere pr. million at vælge et 20-årigt lån frem for et 30-årigt, så afdrager man samtidigt 1.440 kr. mere hver måned. I hele lånets løbetid, vil man skulle af med 1.335.000 kr. på et 30-årigt lån og 1.190.000 kr. på et 20-årigt lån.

Største ulempe ved de 20-årige lån er, at de er knap så kursfølsomme som de 30-årige. Det betyder, at hvis renten stiger, falder kursen og dermed restgælden ikke så meget.

Der er to gode muligheder for at få et 20-årigt lån. Der er åbnet både for et 1,5 og et 1 pct. lån. I Realkredit Danmark er 1,5 pct. lånet mest populært, fortæller cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig.

Der er udstedt 20-årige lån i de nye 2040-årgange for næsten 11 mia. kr. For nylig blev der flere steder fra åbnet for nye 20-årige 1 pct.-lån. Indtil videre er der kun udbetalt lån for små 25 mio. kr. i 1 pct.-lånet – resten er i 1,5 pct.-lånet.

»Vi anbefaler da også vore kunder at benytte 1,5 pct.-lånet på grund af den bedre likviditet og mindre kursrisiko,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

Den aktuelle udbetalingskurs på det 20-årige 1,5 -lån er i omegnen af 99,5.

Læs også