Privatøkonomi
0

Kursfald rammer hårdt: Realkredit Danmark åbner for 2,5 pct. lån

Nu kan boligejere få 2,5 pct. lån med og uden afdrag.

Det er blevet dyrere at få et lån med fast rente i denne uge. Foto: Thomas Borberg

Det har været en dårlig uge for boliglån med fast rente. Kurserne er faldet markant, og i Realkredit Danmark tager man nu konsekvensen og åbner et 2,5 pct. lån med afdrag. Forventningen er en kurs på ca. 99,5.

»For blot et par måneder siden åbnede det 30-årige 1,5 pct.-lån med afdrag under stor opmærksomhed, og i dag kan vi så konstatere, at vi nu åbner – og dermed genintroducerer – det 30-årige 2,5 pct.-lån med afdrag blot i årgang 2050,« siger cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig.

På et par måneder er et 30-årigt fast forrentet lån med afdrag på 1 mio. kr. blevet omtrent 165 kr. dyrere om måneden efter skat.

»Det lyder i første omgang af knapt så meget, men skal man eksempelvis optage et realkreditlån på 2 mio. kr. og ser på den årlige ekstraregning, så løber det op i tæt ved 3.900 kr. efter skat,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

Realkredit Danmark forventer en åbningskurs i intervallet omkring 99,5-100, og lånet vil være klar i systemerne engang i løbet af næste uge. Anbefalingen er dog fortsat, at boligejerne optager lån i 2 pct.-lånet med afdrag fremfor det nye 2,5 pct.-lån.

»Aktuelt er kursen på det 30-årige 2 pct.-lån omkring kurs 95,5, og dette er stadig en fornuftig kurs. Det er en stor serie, og det giver en god beskyttelse af friværdien i ens ejerbolig, hvis renterne stiger yderligere og presser boligpriserne ned. Her og nu har vi udstedt lån for godt 10 mia. kr. i 2 pct.-lånet med afdrag,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

Det ventes, at de øvrige institutter følger trop med et 2,5 pct. lån. I Nordea Kredit overvejer man situationen.

»Vi er konstant opmærksom på, om vores kunder vil være bedre stillet med andre obligationer, end de obligationer vi har på hylderne i dag. I det tilfælde, at vi beslutter os for at åbne for et 30-årigt 2,5 pct. lån, vil det af hensyn til de børsetiske regler blive meldt ud via en fondsbørsmeddelelse,« siger boligøkonom i Nordea Kredit, Lise Nytoft Bergmann.

Realkreditkurserne er faldet hele ugen. Torsdag blev det afdragsfrie 2,5 pct. lån introduceret igen, nu kommer lånet også med afdrag

Udbetalingskursen på det afdragsfrie 30-årige 2 pct.-lån er faldet helt ned omkring kurs 94.

»I det hele taget er det nærliggende at drage paralleller til rentestigningerne tilbage i foråret 2015, hvor rentestigningerne kom uden de store ændringer i det økonomiske nyhedsbillede. Også i denne omgang er rentestigningerne gennem januar og februar kommet uden, at vi for alvor er blevet overrasket over de makroøkonomiske nøgletal,« konstaterer Christian Hilligsøe Heinig.

BRANCHENYT
Læs også