Privatøkonomi

Boligejere belønnes igen for at løbe renterisiko

Boligejere får forskellig rente, selv om de har det samme lån.

Boligejere med de mest rentefølsomme boliglån har udsigt til rekordlave renter. Foto: Jens Dresling

Mange boligejere har udsigt til negative renter i hvert fald et halvt år ind i 2019. Det er de boligejere, der løber den største renterisiko, og som har valgt et af de lån, der skal have ny rente hvert halve år.

Renten er netop blevet fastsat, og for mange bliver den negativ for andre meget tæt på 0.

I Nordea Kredit har hver syvende kunde et sådant lån. Det kaldes Kort Rente. Den endelige rente afgøres af, hvornår lånet er optaget. Det betyder, at 11.000 kunder får en rente på -0,15 pct. Andre 16.000 får en rente på 0,08 pct.

Et lån på 1 mio. kr. med afdrag kommer til at koste præcist det samme som det seneste halve år, nemlig 3.320 kr. om måneden efter skat, hvis det er med afdrag. Uden afdrag er ydelsen 580 kr. om måneden for det billigste og 710 kr. for det dyreste.

Sådan fastsættes renten
  • Renten på et Kort Rente lån fastsættes hvert halve år som CITA6-renten plus et tillæg. Tillægget afhænger af den obligation, lånet er udstedt i. I Nordea Kredit er der et rentetillæg på 0,59 og et på 0,36 pct.
  • Renten = CITA6-renten + tillæg. Derudover betaler boligejerne bidrag og evt. afdrag
  • Renten tilfalder investor, og derudover betaler boligejerne også et bidrag, der går til realkreditinstituttet og eventuelt afdrag.
  • CITA6-renten fastsættes én gang hvert halve år, mens tillægget afhænger af den obligationsserie, der ligger bag lånet, der igen afhænger af det tidspunkt, lånet er optaget på.
  • Tillægget er fast i hele obligationens løbetid - typisk tre år. Herefter vil der blive afholdt en auktion, hvor investorerne byder på hvor stort eller lille et tillæg, de forlanger til CITA-renten, for at de er villig til at købe obligationerne.

De heldigst stillede boligejere er dem, der har optaget deres lån i Nordea Kredit i perioden november 2014 til december 2016 og igen i perioden juli 2018 og frem til i dag.

»De vil endnu engang blive betalt for at låne investorernes penge,« som boligøkonom i Nordea Kredit, Lise Nytoft Bergmann, udtrykker det.

I Totalkredit er der fire forskellige rentetillæg på det, man her kalder F-kort-lånet. Hvilken rente, boligejerne får fra årsskiftet, afhænger af, hvornår lånet er optaget.

For obligationen, der i øjeblikket anvendes til nye lån, bliver renten -0,22 pct. Her har man fået udbetalt lånene siden i sommer. Er lånet optaget mellem sommeren 2017 og sommeren 2018 samt i 2014 til begyndelsen af 2015, har man lånet med den aktuelt laveste rente på -0,26 pct.

Lån med kun et halvt år mellem rentetilpasningerne er blevet relativt populære og har efterhånden delvist erstattet F1-lånene. I Totalkredit og Nykredit er udlånet i F-kort næsten dobbelt så stort som F1-lånet. Lånet overgås i øjeblikket kun af fast rente og F5-lån.

»Minusrenter på lån med korteste rentebinding er et udtryk for, at renterne generelt er hamrende lave. Selv om den negative rente på mange danske boliglån fortsætter i hvert fald et halvt år endnu, så forventer vi, at 2019 bliver et opgør med de negative renter,« siger chefanalytiker i Totalkredit, Jeppe Borre.

Han forventer, at renten kryber tilbage i positivt territorium i 2. halvår af 2019. Renten vil dog fortsat være meget lav.

Læs også
Top job