Privatøkonomi

Boligrenter banket ned: Nu kan du kun få 1,5 pct. lån

2 pct. lånet har rundet kurs 100 og kan derfor ikke bruges længere.

Det er slut med at få 2 pct. lån med afdrag for de danske boligejere. Foto: Jens Dresling

Det er ikke længere muligt at få et af Danmarkshistoriens mest populære boliglån. Onsdag lukkede det 30-årige 2 pct. lån, så hvis en boligejer vil have et 30-årigt lån med afdrag er eneste mulighed et 1,5 pct. lån.

Det er en realitet, efter at boligrenterne endnu engang blev trykket helt i bund. Kursen på 2 pct. lånet endte over 100 onsdag, og dermed er der lukket for lånetilbud.

Også renterne på flekslån er i bund. Et F1-lån hos Jyske Realkredit (tidligere BRFkredit) fås nu til en rente på -0,6 pct. Et F3-lån ligger i en rente omkring -0,10 pct. F5-renten er nede i 0,2 pct.

Det er ikke første gang, at 1,5 pct. lånet har været i spil. Men med en kurs nu omkring 96 er det meget attraktivt specielt for boligejere med en lang tidshorisont.

»Vi har i løbet af det seneste års tid set enkelte gange, hvor 2 pct. lånet har været lukket, men kun i meget korte perioder ad gangen,« siger chefanalytiker i Totalkredit, Jeppe Borre.

Det er stigende finansiel uro, der har presset renterne yderligere ned, og i finanshuset Demetra tror man på yderligere rentefald.

»Vi forventer yderligere rentefald,« konstaterer chefanalytiker i Demetra, Svend Jørgen Jensen.

»Aktiemarkedet er meget tæt på at være i en markant nedtrend, og et faldende aktiemarked fører til faldende renter. Der er masser af plads nedad,« mener Svend Jørgen Jensen.

De 2-årige renter er begyndt at falde, og de amerikanske 30-årige renter er også nedtrend, konstaterer han.

I Totalkredit vil man heller ikke længere udelukke yderligere rentefald. Der er stigende nervøsitet på de finansielle markeder, og forventningerne til, at den europæiske centralbank, ECB, hæver renten i 2019 er for første gang siden 2011 faldet.

Således er sandsynligheden for en forhøjelse i september helt nede på 10 pct. Sandsynligheden kommer fra Bloomberg, der beregner sandsynligheder ud fra en lang række økonomiske faktorer og markedsreaktioner.

Boligejere, der allerede har fået et lånetilbud hjem i et 2 pct. lån, kan stadig gøre brug af det. De kan oven i købet glæde sig over, at de får en skattefri kursgevinst. Det er stadig muligt at få 2 pct. lånet uden afdrag. Men kursen er helt oppe omkring 99.

Også lån med kortere løbetid er tæt på 100. Kursen på et 20-årigt 1,5 pct. lån er således helt oppe i 99,85. Kursen på et 10-årigt 0,5 pct. lån ligger i 99,3.

Læs også
Top job