Privatøkonomi

Ældre har svært ved at vinke farvel til parcelhuset

Det kan have uheldige konsekvenser både for en selv, men også for kvarteret, hvis der ikke sker udflytning.

Artiklens øverste billede
Parcelhuset er en populær boform i Danmark, og mange ældre har svært ved at give slip på det. Foto: Mathias Svold

Det bliver sværere og sværere for os at forlade parcelhuset, når vi bliver ældre, og vælge eksempelvis en lejlighed eller et rækkehus, der er lettere at holde.

Hele 88 pct. af danske boligejere på 66 år eller derover bor stadig i parcelhus, viser en stor undersøgelse, som YouGov har foretaget for Nordea.

Udviklingen bekræftes af en opgørelse fra Statens Bygningsforskningsinstituts. Opgørelsen viser, at over to tredjedele af alle landets parcelhuse er beboet af ældre, enlige eller par hvor børnene er flyttet hjemmefra.

Udfordringen med den udvikling er, at parcelhusene ikke vedligeholdes så godt længere, og at de gamle parcelhuskvarterer ikke længere bliver attraktive at flytte ind i for småbørnsforældrene.

»Kun 8 pct. af de garvede boligejere bor i lejlighed. 88 pct. holder fast i parcelhuset, selv om helbredet måske ikke er, hvad det var engang. Som om det ikke var nok, har mange flere af de ældste boligejere såmænd også et sommerhus oveni,« siger forbrugerøkonom i Nordea, Ann Lehmann Erichsen.

Hvis ikke man har kræfter til at vedligeholde sin bolig og holde den i så god stand, at den som minimun holder prisen, løber man en vis risiko. For mange ældre boligejere har relativt høj gæld. Det kan være fornuftigt, hvis man er ved at nedspare, men det kræver, at boligen holder sin værdi.

7 af 10 af de ældre boligejere har stadig boliggæld, selv om halvdelen af dem højst skylder 1 mio. kr. Der er altså ikke særligt mange gældfrie pensionister.

»De har som den eneste truppe ikke særligt travlt med at betale af på boliggælden. De har et markant anderledes belåningsmønster end alle andre boligejere. Over halvdelen af deres boliglån er uden afdrag, uanset om renten er fast eller variabel. For alle andre grupper er det kun 23-29 pct. af boliggælden, der er uden afdrag,« fortæller Ann Lehmann Erichsen.

Det kan blive et problem for de ældre, for lige som så mange andre har de svært ved at vurdere, hvad deres bolig egentlig er værd. Hver fjerde boligejer aner ifølge YouGov-undersøgelsen ikke, hvor meget deres bolig er værd.

»Salgsprisen er altid aktuel, selv om man ikke skal sælge. Den giver jo et fingerpeg om, hvor meget friværdi man har,« siger Ann Lehmann Erichsen.

Hvis ikke man kender værdien, risikerer man at spilde sine penge på renoveringsprojekter eller være alt for optimistisk med, hvad man kan sælge boligen til.

»Har man slet ingen boligpuls, kan man nemt blive skuffet, hvis man får nej frem for ja hos realkreditinstitut eller bank til at gå videre med projekter, man drømmer om,« mener Ann Lehmann Erichsen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.