Historisk: Nu åbner rekordlån med 0,5 pct. i rente

Realkredit Danmark og Nordea Kredit åbner for et 30-årigt fastforrentet lån med en rente på 0,5 pct.

Foto: Jonathan Bjerg Møller Foto: Jonathan Bjerg Møller

Endnu en rekord er blevet nået på det danske boligmarked. For første gang bliver der nemlig åbnet for et 30-årigt fastforrentet realkreditlån med en rente på 0,5 pct.

Det er Realkredit Danmark, der kom først med nyheden om det nye rekordlån.

»Det skyldes først og fremmest den udvikling, der har været de seneste par dage med den amerikanske centralbank, der var ude og lempe pengepolitikken, og især at Donald Trump torsdag aften gik ud og eskalerede handelskrigen med Kina. Det har givet et puf op i kurserne,« siger Christian Hilligsøe-Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark.

Renten har også fået et tryk, fordi der i onsdags var frist for at deltage i den igangværende konverteringsbølge.

»Med konverteringer på 170-190 mia. kr. er det en rekordstor konverteringsbølge, som har været med til at øge udbuddet af obligationer betragteligt. Det har presset kurserne nedad. Men da fristen udløb onsdag, er der ikke længere det negative pres på kurserne,« siger Christian Hilligsøe-Heinig.

I Nordea Kredit bliver det 30-årige fastforrentede lån med en rente på 1 pct. handlet til en kurs på 99,7. Derfor har man også her besluttet sig for at åbne et 30-årigt lån med en rente på 0,5 pct.

»Det er kun godt fire måneder siden, at vi åbnede det 30-årige 1 pct. lån med afdrag, og nu står vi allerede i en situation, hvor lånet er meget tæt på at lukke,« skriver Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom i Nordea Kredit, i en kommentar.

Realkredit Danmark venter, at det nye lån åbner med en kurs i intervallet 95-96, mens det nuværende 30-årige fastforrentede lån med en rente på 1 pct. ligger i kurs 99,6.

»Vi vil stadig anbefale 1 pct-lånet til boligejere. Der er mindre kursrisiko, og der er supergod likviditet i lånet. Så der er ikke risiko for indlåsningseffekt. Og der er ikke en stor forskel på ydelsen på de to lån. Godt nok er renten højere på 1 pct-lånet, men kursen er også bedre,« siger cheføkonomen.

Ifølge ham bliver 0,5 pct.-lånet først rigtig interessant for boligejerne, hvis renten falder yderligere. Og det er slet ikke et utænkeligt scenarie, lyder det.

»Sker det, står vi klar med dette nye lån,« siger Christian Hilligsøe-Heinig.

Nyheden om det nye lån fra Realkredit Danmark kommer samtidig med, at det 10-årige fastforrentede lån i Nordea Kredit står til at lukke, når dagen er omme.

Det øger sandsynligheden for, at realkreditselskaberne sender fastforrentede lån med negative renter på markedet. Hidtil har der kun været udstedt variabelt forrentede lån med negative renter.

Læs også