Privatøkonomi

Ny forskning: En depression forkorter dit arbejdsliv

Depressioner giver markant flere sygedage.

Depressioner er en alvorlig trussel mod arbejdslivet. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

En depression kan koste mange gode arbejdsår, viser en ny undersøgelse.

Ofte betyder depressionen, at en person på 40 år vil komme til at arbejde tre år og fire måneder mindre end personer, der ikke har haft en depression, viser undersøgelsen, der omtales af Fagbladet 3F.

Det er første gang, der sættes tal på konsekvenserne af en depression, og det er Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, der har udviklet metoden.

Centrets statistiker, Jacob Pedersen, har udført undersøgelsen, der netop er blevet omtalt i det internationale fagblad, British Medical Journals.

Forskerne har fået oplysninger fra forskellige kilder. Det er sket i form af en spørgeskemaundersøgelse, som er besvaret af folk med depressive symptomer.

Svarene er sammenkoblet med registre, der fortæller, hvor ofte og hvor længe de har været syge og arbejdsløse de seneste fem år.

Det er både sociale og psykiske forhold, der giver en depression, understreger professor og læge Vivi Schlünssen, der har været med til at gennemføre undersøgelsen.

»Et godt arbejdsmiljø kan formentlig have en beskyttende effekt. Desuden kan gode kolleger og et godt klima sandsynligvis hjælpe med til at få en tidligere depressionsramt tilbage i arbejde,« siger Vivi Schlünssenn til Fagbladet 3F.

I Psykatrifonden håber man, at undersøgelsen kan have en forebyggende effekt. Der er ingen grund til, at patienterne og samfundet skal spilde år, mener Per Vendsborg, der er konsulent for Psykiatrifonden.

BRANCHENYT
Læs også