Privatøkonomi

Pensionsselskaber slår alarm om stress: »Tallene bør få nogle alarmklokker til at ringe«

Andelen af danskere, som bliver langtidssygemeldt med stress, stiger markant, viser tal fra landets største kommercielle pensionsselskaber.

Artiklens øverste billede
»Stress er blevet hvor tids folkesygdom,« siger Steen Michael Erichsen, der er adm. direktør i Velliv. Foto: Colourbox

Stress er vokset til så stort et problem, at flere pensionsselskaber nu slår alarm. Ikke kun på egne vegne, men på hele samfundets vegne.

Advarslen kommer, efter at antallet af langtidssygemeldinger med stress i landets store kommercielle pensionsselskaber de seneste år er steget markant.

»Udviklingen er meget, meget bekymrende. Stress er blevet hvor tids folkesygdom,« siger Steen Michael Erichsen, der er adm. direktør i Velliv.

I Velliv er andelen af langtidssygemeldte kvinder under 40 år, der bliver sygemeldt med en psykisk lidelse, på otte år steget fra 39 pct. til 56 pct. For mændene i samme aldersgruppe er tallet steget fra 33 pct. til 43 pct. For mænd og kvinder over 40 år er tallene også stigende.

»Jeg synes, at der er al mulig grund til, at alarmklokkerne bimler. Der er flere gange regnet på, hvad det koster med langtidssygemeldinger, og vi ender med at få alt for mange mennesker på passiv forsørgelse,« siger Steen Michael Erichsen.

Før i tiden blev vi fysisk nedslidte. Nu bliver vi både fysisk og psykisk nedslidte.

Rikke Bay Haaber, chef for strategisk sundhed i PFA

I Danske Banks pensionsselskab Danica Pension er tendensen den samme. Her er der også flere og flere kunder, der bliver langtidssygemeldt med stress, og her er der også en stigning i antallet af personer under 40 år, der bliver ramt af stress.

Danica kalder udviklingen »foruroligende«.

»Jeg synes, at tallene bør få nogle alarmklokker til at ringe,« siger Lone Ryberg, der er chef for skade og helbred i Danica.

Tendensen med flere langtidssygemeldinger grundet stress går igen hos PFA, der er landets største kommercielle pensionsselskab.

»Det er bekymrende, at en stor andel danskere nu ender uden for arbejdsmarkedet med en psykisk diagnose, som alt andet lige i nogle tilfælde kunne have været forebygget. Før i tiden blev vi fysisk nedslidte. Nu bliver vi både fysisk og psykisk nedslidte,« siger Rikke Bay Haaber, chef for strategisk sundhed i PFA.

På Arbejdsmedicinsk Klinik på Regionshospitalet Herning kan man genkende udviklingen. De seneste 10-15 år har man set en fordobling af antallet af patienter, der er blevet henvist med stress.

Hvor det tidligere var kvinder mellem 40 og 55 år, der blev henvist, oplever man nu, at der bliver henvist flere og flere yngre kvinder.

»Det er et problem for samfundet,« siger Ole Carstensen, der er ledende overlæge ved klinikken.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.